Foto:Shutterstock/emirhankaramuk

Jedno je biti ljubitelj automobila, a drugo je biti biznismen. Mnogi se danas gnušaju na SUV trend i kritikuju proizvođače što uopšte prave ovaj tip vozila, ali kome je već do toga, ne treba da se ljuti na proizvođače, već na kupce. Još jednom su brojke dokazale šta kupci žele, traže i kupuju - skoro svaki drugi prodati automobil u Evropi 2021. bio je SUV ili krosover. U tekstu iznosimo najprodavanije modele u sada već 5 razlitičih SUV/krosover klasa.

Krosoveri i SUV modeli nastavljaju da dominiraju tržištem koje je u velikoj krizi, a čak 46% prodatih automobila u Evropi čini ovaj segment, što je novi rekord.

Tokom 2021. godine, u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i članicama EFTA registrovano je 11,75 miliona novih automobila, što je najslabija prodaja još od 1985, direktno ugrožena nestašicom mikročipova.

I pored činjenice da ponuda ne može da zadovolji potražnju, evropski kupci i dalje više žele SUV i krosover modele nego hečbeke ili sedane. Prošle godine registrovano je 5,34 miliona „povišenih“ modela, što je rast od 11% u odnosu na 2020. Tržišni udeo skočio je sa 38,2% u 2019. na 40,3% u 2020, a prošle godine je ostvaren rekord od 45,5%. To znači da je skoro svaki drugi prodati automobil u Evropi SUV ili krosover. Jedan od razloga ovog uspeha je i činjenica da je u ovom tržišnom segmentu dostupan sve veći broj električnih automobila.

Volkswagen dominira

VW Grupa bila je vodeća po prodaji SUV modela u Evropi, jer je jedan od četiri prodata automobila u ovom segmentu proizvela nemačka kompanija. Kada se uporedi sa 2019. godinom, pre pandemije, Volkswagen je imao manju prodaju za svega 2%, dok je njihov najveći rival Stellantis isporučio 24% manje SUV i krosover modela. Volkswagen je zapravo najveći pobednik što se tiče tržišnog udela od 2019. do 2021, a prate ga Hyundai-Kia i Daimler. Sa druge strane, Stellantis je ukupno zabeležio najveći pad, a slabiju prodaju u ovom segmentu imaju i Renault i Nissan.

Najprodavaniji modeli

Kada se pogleda lista najprodavanijih SUV i krosover automobila 2021, na vrhu dominiraju francuski modeli. Peugeot 2008 je preuzeo titulu od Renault Captura (koji je bio na prvom mestu tokom 2020.) i sa 194.653 prodatih primeraka postao je najpopularniji SUV/krosover u Evropi.

Foto:Peugeot

Zapravo, Peugeot 2008 je zabeležio najveći rast tržišnog udela od svih SUV/krosover modela između 2019. i 2021, ne računajući automobile koji nisu bili dostupni pre dve godine. Međutim, nije i jedini pripadnik ovog segmenta koji je zabeležio dvocifren rast od 2019. jer se Volkswagen T-Cross, Volvo XC40, Toyota RAV4, Kia Niro i Nissan Juke takođe mogu pohvaliti sve boljom prodajom.

Najprodavaniji SUV/krosover modeli po segmentima, Evropa 2021.

Krosoveri: Peugeot 2008, Volkswagen T-Roc, Renault Captur

Kompaktni SUV modeli: Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Volkswagen Tiguan

Srednji SUV modeli: Volvo XC60, BMW X3, Volkswagen ID.4

Veliki SUV modeli: BMW X5, Mercedes GLE, Volvo XC90

Luksuzni SUV modeli: Mercedes G-Klasse, Range Rover, BMW X7

Kriza otvorila vrata električnim automobilima

Uprkos rekordno niskoj prodaji, kriza je stvorila šansu za vozila sa nultom emisijom. Tokom većeg dela godine, bilo je jednostavnije kupiti električni automobil jer je vreme isporuke bilo dosta kraće, a pomogle su i državne subvencije širom Evrope.

Foto:Volkswagen

Volkswagen ID.4 bio je najprodavaniji električni SUV u Evropi tokom 2021. Prošle godine prodato je 2,25 miliona električnih i plug-in hibridnih automobila što je tržišni udeo od 19%. Kada se pogleda da su dizelaši činili 21,7% prodatih primeraka, sasvim je jasno da će tokom ove godine baterijski automobili poraziti dizelaše.

Bonus video: Pogledajte kako se na našem testu pokazala Opel Mokka

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram