Foto: Tanjug/Shutterstock/EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Italija je još jedna zemlja koja se jasno izjasnila protiv inicijative Evropske unije da zabrani prodaju vozila na benzin i dizel od 2035. godine.

Italija i njena autoindustrija nisu spremne za tektonske promene koje su potrebne da bi se omogućilo predloženo uvođenje zabrane prodaje automobila na fosilna goriva, koje bi u Evropi trebalo da se desi 2035. godine.

Matteo Salvini, potpredsednik vlade i ministar infrastrukture, izjavio je da zabrana nema „ekonomskog, ekološkog ili društvenog smisla”. Salvini, poznat po anti-EU stavovima smatra da ovakva politika EU ne pomaže ekologiji nazivajući je „pseudo-ekološkim fundamentalizmom“.

-Rizik je pseudo-ekološki fundamentalizam koji ne pomaže ekologiji, već ostavlja desetine hiljada radnika bez posla, rekao je Salvini.

Bloomberg piše da se Salvini osvrnuo i na planove EU za uvođenje Euro7 norme do 2025, kojoj je cilj da smanji količinu emisiju CO2 za dodatnih 25 odsto. Isto mišljenje deli Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, koji kaže da će dodatni korak usporiti prelazak industrije na elektrifikaciju.

Italija je zajedno s još nekoliko evropskih zemalja stvorila koaliciju koja je predložila da se zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva odloži za 2040. godinu.

Pritom je još 2021. godine krenula da lobira da se maloserijski proizvođači automobila izuzmu iz zabrane. Takođe, Salvini predlaže da se o svemu odluči na referendumu, navodi Index.hr.

Bonus video: Vozili smo novi Peugeot 308 sa dizel motorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare