Ipak predstavljen novi Ford Mondeo, ali uz jednu lošu vest

Auto 18. jan. 202213:23 > 13:23
Podeli:
Foto: Ford

"Hoće-neće". Tako bi ukratko mogli da opišemo situaciju sa Ford Mondeom. Naime, američka kompanija je prvo objavila da gasi legendarnu limuzinu, da bi sada u Kini predstavila novu generaciju, ali i ujedno saopštila da se ovaj model neće naći u prodaji na evropskom tržištu. Segment sedana je u izumiranju na Starom kontinentu, pa ne čudi ovakva odluka Forda, iako smo se nadali da će Mondeo biti dostupan i kod nas.

Kao što je već najavljeno pre godinu dana, aktuelni evropski Mondeo će zvanično biti penzionisan u martu kada će se obustaviti proizvodnja ovog modela u fabrici u Valensiji.

Radi se o jednom od automobila sa najvećim stažom na evropskom tržištu, jer je aktuelna generacija predstavljena još pre 10 godina.

Njegov najveći rival, Volkswagen Passat, takođe je nedavno penzionisan, mada će biti dostupan model sledeće generacije, ali se priča da postoji mogućnost da novi Passat bude dostupan isključivo u karavanskom izdanju.

Foto: Ford

Što se tiče novog Mondea, dizajn nam je već poznat, jer je novi sedan Forda već primećen prilikom testiranja bez kamuflaže.

Isporuke počinju u drugom kvartalu ove godine, a ovaj automobil će se proizvoditi u saradnji sa kineskom kompanijom Changan u Chongqingu.

I dok je zvanično objavljeno da novi Mondeo neće biti dostupan u Evropi, postoji mogućnost da ova limuzina koja će se proizvoditi u Kini zameni model Fusion na američkom tržištu.

Foto: Ford

Ford još uvek nije predstavio fotografije unutrašnjosti, ali kineski izvori tvrde da će imati displej širine 1,1 metra. Naime, radi se o kombinaciji 12,3-inčne digitalne instrument table i ekrana multimedijalnog sistema od čak 27 inča.

Foto: Ford

Modeli za kinesko tržište imaće izbor dva benzinska agregata, zapremine 1,5 i 2 litra, a najsnažniji motor će razvijati 240 KS. Planiran je i plug-in hibrid, ali detalji još uvek nisu objavljeni.

Bonus video: Puno toga po fer ceni - Vozili smo Renault Megane Grandcoupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar