Foto: PromoRolls/Royce

Kako navode čelnici britanske kompanije, ovo je istorijski trenutak za Rolls-Royce jer započinje testiranje njihovog prvog potpuno električnog automobila. Premijera serijskog modela najavljena je za kraj 2023. godine.

Novi automobil dobio je naziv Spectre, a globalno testiranje će obuhvatiti 2,5 miliona pređenih kilometara što je simulacija 400 godina korišćenja.

„Danas je najznačajniji dan u istoriji Rolls-Roycea još od 4. maja 1904. godine. Tog datuma sastali su se Charles Rolls i Sir Henry Royce i dogovorili da naprave najbolji automobil na svetu. Danas, 117 godina kasnije, drago mi je da mogu da saopštim da Rolls-Royce počinje svoj program testiranja na putu jednog neobičnog novog proizvoda koji će uzdići globalnu revoluciju potpuno električnih automobila i predstavljati prvi super luksuzni automobil ovog tipa“, izjavio je izvršni direktor kompanije Rolls-Royce Torsten Muller-Otvos.

Foto: PromoRolls/Royce

U britanskoj kompaniji ističu izjavu Charlesa Rollsa iz aprila 1900. godine: „Električni automobil je savršeno tih i čist. Nema mirisa ni vibracija, i oni bi trebali da postanu vrlo korisni kada budu mogle da se obezbede stanice za punjenje. Ali za sada, ne verujem da će moći uskoro da se koriste, bar ne u doglednoj budućnosti.“

Foto: PromoRolls/Royce

Ovo predviđanje Charlesa Rollsa nije bilo zaboravljeno, ali čelnici Rolls-Roycea nisu bili zadovoljni trenutnom tehnologijom, sve do ovog trenutka. Prema njihovim rečima, električni pogon odgovara Rolls-Royceu više nego ijednom drugom brendu, jer se instant obrtni moment i velika količina snage dobijaju u apsolutnoj tišini, a tišina je jedan od razloga zašto kupci biraju Rolls-Royce.

Foto: PromoRolls/Royce

Za sada nisu objavljeni detalji o samom automobilu, već samo o planu da se obave detaljna testiranja pre nego što Spectre stigne na tržište. Ovo je samo prvi korak ka potpunoj elektrifikaciji Rolls-Roycea, jer će ovaj brend od 2030. godine nuditi isključivo električne automobile.

Bonus video: Komfor na točkovima – garsonjera od 27 kvadrata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar