I „ležeći policajci“ postaju pametniji: Reaguju samo ako vozite brzo VIDEO

Auto 13. sep. 202110:11
Podeli:
Lezeci policajac
Ležeći policajac Foto:Shutterstock

Klasični "ležeći policajci“ bi mogli uskoro odu u istoriju, barem kada su u pitanju bogate evropske zemlje.

Klasični usporivači saobraćaja su jednaki za sve, i one koji voze brzo i one koji se vuku po putu. Jedina razlika je u tome što proporcionalno brzini trpi konstrukcija podvozja vozila. Međutim, postoje i neka daleko rafiniranija rešenja.

Među njih spadaju i usporivači koji reagiraju samo na one koji voze prebrzo. Nakon što nadzorna kamera snimi prebrzog vozača aktivira se „ležeći policajac“ i spušta se nekoliko centimetara kako bi formirao mali ivičnjak – dovoljno da ga vozač i putnici u vozilu i te kako osete, piše Index.hr.

Ako vozač vozi propisanom brzinom kolovoz ostaje ravan, komfor u vožnji nije narušen, a ni oslanjanje vozila nije izloženo udarcima.

Pogledajte kako to izgleda:

Nemački grad Hanau instalirao je nove usporivače saobraćaja, a ranije su već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Uppsala, Malmö…), na Islandu i u Norveškoj, izveštava HAK Revija.

Poznati su i rezultati. U Švedskoj je sistem aktiviran početkom septembra 2020. i tog meseca „ležeći policajac“ je aktiviralo 7.5 % vozača u smeru juga, a samo 4.5% u smeru severa. Već u decembru udeo vozila koja su ga aktivirala bio je tek 5% u jednom i 4% u drugom smeru, čime je potvrđena opravdanost instalacije ovakvog sistema.

Bonus video: Brza vožnja u BMW-u serije 2 coupe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar