Foto: Promo, Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švajcarski teniser najavio je povlačenje iz profesionalnog igranja tenisa, ali uspešna karijera mu je omogućila vrlo zanimljiv vozni park koji bi mnogi poželeli. Međutim, treba napomenuti da u garaži Rogera Federera dominira jedna marka, i to sa dobrim razlogom.

Jedan od glavnih sponzora legendarnog tenisera tokom njegove karijere bio je Mercedes, pa samim tim nije čudno da većina vozila u njegovoj garaži imaju trokraku zvezdu.

Federer je uvek bio poznat što ne želi da deli detalje svog privatnog života u javnosti, pa samim tim i nije poznato koliko zapravo ima automobila, tako da mi izdvajamo one najupečatljivije za koje se zna da se nalaze u njegovom vlasništvu. Tu je nekoliko sportskih automobila, ali i par SUV modela, kao i jedna kupe-limuzina.

1.Mercedes SLS 63 AMG

Federer nikad nije pokazivao preveliku ekscentričnost, pa je ovaj model možda i pravo iznenađenje na ovoj listi. Švajcarac poseduje čak dva primerka, a ovaj automobil ima avangardan dizajn koji i dalje izgleda izuzetno atraktivno, a glavni detalji su vrata koja se otvaraju kao krila galebova.

Foto: Promo

Ovaj sportski kupe pokreće 6,2-litarski V8 motor koji može da isporuči više od 570 KS, a Roger Federer je viđen nekoliko puta kako vozi kabrio verziju ovog modela, ali takođe i jedan crveni kupe.

2. Range Rover Sport SVR

Koliko je poznato, ovaj SUV je jedini model u kolekciji švajcarskog tenisera koji nije Mercedes. Nije ni čudno da je „izdao“ sponzora, s obzirom na elegantan dizajn britanskog automobila sa sportskim performansama.

Foto: Promo

Oznaka SVR pokazuje da se radi o najsnažnijoj verziji koju pokreće V8 benzinac sa kompresorom koji isporučuje oko 575 KS. Radi se o savršenom spoju sporta, dinamike i prostora za porodično putovanje, ali pouzdanost nije baš na najboljem na nivou. Srećom, Federer ima dovoljno Mercedesa za one trenutke kada je Range Rover u servisu.

3. Mercedes-AMG GLE Coupe 63 S

Drugi SUV koji se može pronaći u Federerovoj garaži je Mercedes GLE Coupe, i to u AMG izdanju. Čini se da Švajcarac voli sve što je sportsko, pa tako nije odabrao standardni GLE, već verziju sa kupe karoserijom.

Foto: Promo

Nastavak 63 S znači da je Federer odabrao najperformantnije izdanje, a ovaj model pokreće četovorolitarski V8 agregat sa 600 KS koji se na podlogu prenose putem sva četiri točka.

4. Mercedes-AMG GT S

Kao da Federeru nisu bila dovoljna dva SLS-a, pa u svojoj garaži ima i naslednika ovog modela. Ipak, u njegovoj garaži se nalazi GT-S verzija, koja ima manje snage od nešto starijeg SLS-a.

Foto: Promo

Ispod poklopca motora se nalazi dobro poznati četvorolitarski agregat koji u ovom slučaju razvija 510 KS, što je ipak nešto slabije od većine automobila u njegovoj garaži. Ipak, Mercedes AMG-GT je čedo nemačkog inženjeringa, pa je i pored slabijeg motora verovatno jedan od najbržih automobila koje poseduje Roger Federer.

5. Mercedes G 63 S

Jedan od najboljih terenaca na svetu ima i AMG verziju koja je više namenjena za asfalt, a jedan ovakav model se nalazi u garaži jednog od najboljih tenisera svih vremena.

Foto: Promo

Najnoviji Mercedes G 63 S ima čak 585 KS, a čak i pored činjenice da se radi o vrlo glomaznom i teškom vozilu, ovaj SUV predstavlja pravu zver na putu.

6. Mercedes CLS

O sportskom karakteru Federera svedoči i činjenica da za limuzinu nije odabrao legendarnu S-Klasu, već model CLS koji Mercedes označava kao kupe-limuzinu. Radi se o automobilu atraktivnog dizajna i ozbiljnih performansi koji nudi prostor za celu porodicu i dosta prtljaga.

Foto: Promo

Kako piše Auto Klub, teniser iz Švajcarske u ovom slučaju nije odabrao AMG verziju, već vozi model sa oznakom 450, sa motorm koji razvija 367 KS iz trolitarskog motora sa šest cilindara.

7. Mercedes SL 55 AMG

Poslednji automobil na ovoj listi je nešto stariji, ali ništa manje spektakularan. Radi se o roadsteru SL 55, koji je postao jedan od najhvaljenijih automobila kompanije iz Štutgarta u ovom veku.

Foto: Promo

To nije bez razloga, jer njegov V8 agregat svojih 517 konjskih snaga prenosi na zadnje točkove, što omogućava vrlo zabavnu vožnju. Sa viškom vremena u penziji, ne bi nas iznenadilo da Federer provoza ovaj automobil kroz neke od planinskih ruta u Švajcarskoj.

Bonus video: Pogledajte izgled unutrašnjosti novog Mercedesa AMG-SL