Elektrifikacija ugrožava opstanak pristupačnih vozila

Auto 03. jul 202213:29
Podeli:
Foto:Citroen

Prema mišljenju glavnog čoveka Citroena za Evropu, elektrifikacija ugrožava opstanak pristupačnih vozila, jer sve veće cene sirovih materijala utiču na proizvodnju automobila širom sveta.

Rastuće cene sirovih materijala, pre svega zbog sukoba u Ukrajini, dovele su do vrlo visokih cena finalnih proizvoda, a to su u ovom slučaju automobili. Prilikom zvanične premijere novog modela Citroen C4 X, Arnaud Ribault nagovestio je da francuski proizvođač cilja smanjenje cene svojih električnih automobila i pored sve većih troškova.

„Posao koji sada radimo jeste smanjenje troškova proizvodnje kako bismo nadoknadili sve veće izdatke za sirovine i povećanje troškova elektrifikacije“, rekao je Ribault.

„Elektrifikacija je već toliko podigla cene da ljudi više nisu u stanju da kupe automobil. To je ozbiljna pretnja, i to ne samo za Citroen, tako da smo svesni toga i radimo na tome“, dodao je direktor Citroena za Evropu.

Foto:Citroen

Prilikom predstavljanja novog modela C4 X, Citroen je nagovestio da će njegova glavna vrlina biti pristupačnost. Francuska kompanija je najavila uštede u dizajnu, jer žele da smanje troškove sa tehničke strane. Novi C4 X ima i svoju električnu verziju sa oznakom e-C4 X, a u 14 evropskih zemalja biće dostupan isključivo model na struju.

Foto:Citroen

I dok cene za novi Citroen e-C4 X još uvek nisu objavljene, očekuje se da će imati cenu tek nešto veću od modela e-C4, koji širom Evrope košta oko 35.000 evra. Podsećanja radi, Citroen u ponudi ima i električni kvadricikl Ami, koji je hit na Starom kontinentu sa svojom cenom od oko 6.000 evra.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes - EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar