Foto: Shutterstock

Jedan video snimak objavljen na društvenim mrežama postao je viralan, jer autor snimka pokazuje kako da uz njegove savete neki od posebno gadnih manevara u automobilu budu mnogo lakši, a sve to uz pomoć ručica na vratima.

Naravno, svi znamo da se kvake, bez obzira na njihov oblik, koriste za otvaranje i zatvaranje vrata. Razlikujemo ispupčene, zatim one sa udubljenjima za prste, i one najefikasnije, koje su u ravni sa površinom vrata i mogu se izvući samo po potrebi.

Približno su na istoj visini, verovatno u skladu sa osnovnom ergonomijom, baš kako je definisao Nojfert. I upravo je ta visina bitna, smatra autor. Kombinacija visine vrata i položaja u retrovizoru omogućiće vam lakše parkiranje, ali i neke druge aktivnosti.

Od navodno šest „skrivenih” uloga poluga, većina će se složiti sa prve dve. Ukoliko položaj retrovizora približite tako da vam se kvaka prednjih vrata nalazi u donjem uglu, ovo će u principu biti idealan položaj za pokrivanje puta, ali i dela zadnjeg dela vozila, što je važno za parking, prenosi Danas.

Sve posle toga treba uzeti sa rezervom. Brojni su faktori koji utiču na prikaz slike i definitivno je teško osloniti se na dati savet. Prvi korak u nizu je da kada parkirate u rikverc, vozite sve dok ivica ručke vrata ne bude tačno iznad ivice ivičnjaka.

Foto: Shutterstock

Kada vozite napred ili nazad, vozite dok ne vidite ivicu kvake na vratima automobila kojem se približavate. Ostaće vam 10 cm napred, a navodno 30 cm unazad. Savet koji možete mnogo lakše proveriti je da stojite paralelno sa drugim automobilom na takvoj udaljenosti da se donja linija prozora poklapa sa ručkom na vratima susednog vozila. Na ovoj udaljenosti sigurno ćete moći da otvorite vrata. Ovde je samo pitanje ko gleda i odakle, zar ne?

Peti savet objašnjava kako se vrata otvaraju mehaničkim ključem, dok šesti savet kaže da kada parkirate unazad, vozite dok linija ivičnjaka ne dodirne ivicu ručke zadnjih bočnih vrata. U tom trenutku ste navodno 30 cm od ivičnjaka. Kako piše N1, ovaj savet važi samo u ograničenim slučajevima kada prepust automobila nije prevelik. Dovoljno je probati ovu situaciju sa Renault Thalijom i Cliom, kod kojih su kvake na vratima u istom položaju, ali Thalia ima mnogo duži zadnji prepust.

Ako odlučite da isprobate ove savete, obavezno nas obavestite da li rade. Prilikom podešavanja položaja iza volana, možda će vam ručka vrata kao orijentir biti od pomoći u određenim situacijama.

Bonus video: Da li su to Dacia Duster i Suzuki Vitara dobili rivala? Vozimo MG ZS i idemo na zimovanje