Da li je ovo poslednji Nissan GT-R ikada?

Auto 15. sep. 202110:08
Podeli:
Foto: Nissan

Predstavljen kao koncept 2005. godine i dve godine kasnije u proizvodnom izdanju, Nissan GT-R je jedan od najdugovečnijih sportskih automobila na tržištu. A po mnogima i najbolji. Međutim, svi smo svesni da mu se bliži kraj.

Nema sumnje, status legende bio bi osiguran i da nije bilo redizajna 2011. i 2017. godine, pa čak i da nije bilo brojnih specijalnih izdanja. Poslednja u nizu je T-Spec izvedba koja je predstavljena u Japanu i koja će imati ograničenu seriju od 100 primeraka, a postoji mogućnost da se radi o poslednjoj specijalnoj ediciji Nissana GT-R. Vrlo je verovatno da iz Japana više nećemo viđati ovakve purističke mašine.

Kako piše Index.hr, lošim vestima tu nije kraj, jer je ova specijalna edicija koja je dostupna u nijansama „Millennium Jade“ i „Midnight Purple“ namenjena za japansko tržište, dok će jedan mali broj primeraka stići i do Amerike. Osim novih boja, model dobija i proširene lukove točkova, karbonske detalje karoserije, kompozitne kočnice, pa i posebne alu-felne. Tu je i Nismo verzija sa krovom i poklopcem prtljažnika od ugljeničnih vlaka i dodatnom kalibracijom motora.

Foto: Nissan

Ispod poklopca motora nema promena. 3,8 litarski V6 biturbo je dragulj kakav se retko viđa i čuje, a na sva četiri točka prenosi 572 KS i 637 Nm. Od 0 do 100 km/h Nissan GT-R stiže za svega 2,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 315 km/h. Međutim, u ovim ozbiljnim performansama putnici uživaju u ozbiljnom komforu, jer su iskorišćeni vrlo kvalitetni materijali, poput kombinacije kože i zelene alkantare.

Foto: Nissan

Prodaja kreće u oktobru, a zbog velikog interesovanja biće organizovana lutrija. Početna cena je oko 123.000 evra, a u preprodaji će samo nebo biti granica.

Bonus video: Bizarna nesreća na autoputu – čuvajte se kranova u jutarnjem špicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram