Foto:Larry Chen promo Nissan

Sedma generacija sportskog automobila japanske kompanije donosi svež izgled i novu tehnologiju, ali nažalost neće biti dostupna na evropskom tržištu.

Prošlog septembra, ovaj model najavljen je konceptom Z Proto, a dizajnerski nema velikih razlika. Prodaja u SAD počinje sledeće godine, ali zbog evropskog tržišta sportskih automobila koje pada iz godine u godinu, kao i zbog strogih regulativa o emisiji štetnih gasova, za sada se ne planira da Nissan Z bude ponuđen na Starom kontinetu.

Prava šteta, jer kako izgleda, Nissan Z će biti vrlo pristupačan sportista sa impresivnim performansama. Naime, ovaj kupe pokreće trolitarski V6 twin-turbo agregat koji se još koristi i u modelu Infiniti Q60. Svih 400 KS se isporučuje na zadnje točkove, dok je maksimalni obrtni moment od 475 Nm pri 5.600 obrtaja u minuti čak 30% veći nego kod prethodnika, modela 370Z. Ovaj agregat dolazi uparen sa ručnim šestostepenim menjačem, dok je devetostepeni automatik dostupan kao opcija.

Foto:Larry Chen promo Nissan

Međutim, kako navodi japanska kompanija, glavni fokus prilikom razvijanja ovog modela bio je na upravljanju. Novi model ima veću čvrstinu karoserije nego 370Z, a zajedno sa novim elektronskim servo sistemom i širim prednjim gumama unapređuje ponašanje u krivinama. Standardni model dolazi sa točkovima od 18 inča, dok se u višim paketim opreme dobijaju 19-inčni točkovi.

Foto:Larry Chen promo Nissan

Nissan Z donosi brojne elemente stila koji podsećaju na originalni model iz 1969. godine, poput dugačke haube i kratkog zadnjeg dela. Dnevna LED svetla u obliku dva polukruga su omaž na model Fairlady 240ZG iz 1970. Enterijer je takođe spoj modernog i tradicionalnog. Pored digitalne instrument table od 12,3 inča i ekrana multimedijalnog sistema od 8 inča, na vrhu centralne konzole smešteni su i analogni instrumenti. Sedišta su sličnog dizajna kao u modelu GT-R, i prema rečima japanske kompanije nude odličnu bočnu podršku.

Foto:Larry Chen promo Nissan

Prema nezvaničnim informacijama, novi Nissan Z bi na američkom tržištu trebalo da ima početnu cenu od oko 40 hiljada dolara, što je sasvim prihvatljiva cena za sportski kupe sa 400 KS.

Bonus video: Novi BMW Serije 2 Coupe u akciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)