Čak 77% vozača na auto-putevima vozi sporije od 130 km/h

Auto 20. sep. 202112:40
Podeli:
autobahn, ograničenje
Foto: Shutterstock

Pitanje ograničenja brzine na nemačkim auto-putevima već je decenijama na vrhu dnevnog reda nemačke politike. Sada, u vreme predizbornih kampanja, tema je ponovo aktivna. Najnovije istraživanje pokazalo je kako velika većina već ionako ne vozi brže od 130 km/h.

Stručnjaci za podatke i saobraćaj sa Instituta der deutschen Wirtschaft (IW) ocenili su informacije sa deonica auto-puta bez ograničenja, pri čemu su otkrili kako čak i noću većina ljudi vozi sporije od 130 km/h. Istraživanje je sprovedeno tako da su naučnici IW-a procenjivali podatke sa stanica auto-puta u Severnoj Rajni i Vestfaliji u periodu od oko 4 meseca.

Kako piše Auto Klub, istraživanje pokazuje kako čak 77 posto nemačkih građana vozi sporije od 130 km/h, čak i na deonicama bez ograničenja. 12 posto vozi između 130 i 140 km/h, a manje od dva posto vozi brže od 160 km/h. Očekivano, najgušći promet je između 15 i 18 sati, a prema podacima IW-a, retko ko u to vreme vozi brzo. Od 19 sati udeo brzih vozača se povećava, ali i dalje ostaje vrlo mali. Brojke pokazuju da se čak i tokom noći samo manjina oseća ugodno pri većim brzinama.

autobahn, ograničenje
Foto: Shutterstock/Lutsenko_Oleksandr

Rasprava o ograničenju brzine na auto-putu sada je stara 50 godina. 1971. godine tadašnji ministar saobraćaja hteo je da uvede ograničenje od 100 km/h na svim nemačkim putevima. Najveći argument u korist ograničenja je rizik od nesreća, iako auto-putevi ostaju najsigurnije saobraćajnice u Nemačkoj. Od 2.719 poginulih 2020. godine, 317 je poginulo na auto-putevima.

autobahn, ograničenje
Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Ograničenje brzine takođe ne bi trebalo značajno da smanji emisije CO2 – čak i pri ujednačenoj brzini od 130 km/h, „najviše bi se uštedelo dva miliona tona CO2“. Sa druge strane, savezna vlada planira da uštedi oko 80 miliona tona do 2030. godine. „Nakon 50 godina rasprava, očekivanja javnosti o ograničenju brzine očito su preterana“, navodi stručnjak za ekonomičnost transporta iz IW-a Thomas Puls.

Bonus video: Pad krana na automobil u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram