Bum, bum, bum: Stiže Kalašnjikov električni automobil

Auto 23. nov. 202111:04
Podeli:
Foto: Promo/Kalashnikov

Legendarni ruski proizvođač oružja, poznat po famoznoj poluautomatskoj pušci AK-47, rešio je da uplovi u automobilske vode. Prema najavama medija, trenutno je u toku razvoj dva električna automobila, a ruska kompanija je predala i zahtev za priznavanje patenta.

Naime, radi se o dva modela prvenstveno namenjena urbanom transportu, a prvi od njih je inspirisan UV-4 konceptom iz 2018. godine.

Prema dostupnim dokumentima koje je Kalašnjikov podneo prilikom prijave patenta, radi se o automobilu dužine 3.400 mm, širine 1.500 mm i visine 1.700 mm.

Po svojoj veličini, električni automobil Kalašnjikova trebalo bi da bude u istom rangu kao Renault Twizy, ali će biti značajno bolje opremljen. Na listi standardne opreme nalaze se klima uređaj, grejanje, digitalna instrument tabla, ekran multimedijalnog sistema, kao i podesivo vešanje.

Foto: Promo/Kalashnikov

Očekuje se snaga motora od 50 kW, što će omogućiti ovom 650 kilograma teškom automobilu maksimalnu brzinu od oko 80 km/h. Specifikacije baterije još uvek nisu objavljene ali se očekuje maksimalni domet sa jednim punjenjem od oko 150 kilometara.

Foto: Promo/Kalashnikov

Drugi planirani električni automobil ruske kompanije je zapravo tricikl, koji je dimenzijama nešto manji i ima samo dva sedišta. Električni tricikl ima zaobljeniji oblik i dolazi bez vrata, što ostavlja kabinu izloženom.

Foto: Promo/Kalashnikov

Za sada nije jasno da li će ova dva modela biti ponuđena privatnim kupcima, ili Kalašnjikov cilja vojne klijente. Proizvođač oružja svakako nije potpuno nov u svetu električnih automobila, jer su pre nekoliko godina predstavili koncept retro izgleda koji je dobio naziv CV-1, ali je sada po prvi put najavljen početak serijske produkcije automobila.

Bonus video: Kako se pokazala najluksuznija Toyota y Srbiji VIDEO TEST

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar