Foto:shutterstock

Maksimalna brzina kojom se automobili mogu kretati na auto-putevima u Srbiji ograničena je na 130 km/h. Na putevima koji nisu auto-put ili moto-put, a nalaze se izvan naseljenog mesta ograničenje brzine iznosi 80 km/h, dok je u naseljenim mestima maksimalan dozvoljena brzina 50 km/h. Ipak, u nekim evropskim državama, pravila su znatno drugačija.

Ove brojke se razlikuju u zemljama Evrope i u različitim državama postoje različita ograničenja.

U zemljama regiona, ipak, nema puno razlike u maksimalnoj dozvoljenoj brzini na putevima, kada su u pitanju putnički automobili.

Tako, prema podacima Auto-moto saveza Srbije, u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji važe ista pravila kao i u Srbiji, dok su u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji ograničenja na putu van naseljenog mesta nešto viša, odnosno dozvoljena brzina iznosi 90 km/h.

Razlika postoji i u Crnoj Gori, koja je nedavno dobila svoj prvi auto-put, gde je najveća dozvoljena brzina 100 km/h, dok su ostala ograničenja ista kao u Srbiji.

Foto: Printscreen/YouTube/
Ministarstvo kapitalnih investicija

Bugarska se razlikuje po tome što je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima nešto veća nego kod nas, a to je 140, dok je na putu van naselja dozvoljeno kretanje brzinom do 90 km/h.

Austrija ima, takođe, slične parametre kao i Srbija, osim što je maksimalna dozvoljena brzina na putevima koji su izvan naselja 100 km/h.

Foto:shutterstock

U Italiji su ograničenja ista kao i u Hrvatskoj, s tim što postoji izuzetak na auto-putevima sa tri trake, u slučaju lepog vremena, dozvoljena je brzina od 150 km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije posebno naznačeno drugačije. U slučaju lošeg vremena brzina na autoputevima ograničena je na 110 km/h.

Kako piše Danas, Grčka takođe ima ista ograničenja kao i Hrvatska i Italija, sa izuzetkom za motoriste. Ograničenje brzine za njih na auto-putevima je 90 km/h, a na putevima van naseljenih mesta je 70 km/h.

U Španiji se, prema podacima sa sajta Evropske komisije, maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima kreće od 90 do 120 km/h, na putevima u nenaseljenim mestima ograničenje je od 80 do 90 km/h, dok je u naseljima maksimalna brzina 50 km/h.

Foto:shutterstock

U Nemačkoj se na auto-putevima preporučuje maksimalna brzina od 130 km/h, iako gornja granica za brzinu na pojedinim deonicama ne postoji, ali zato postoje malo drugačiji saobraćajni propisi koji služe da spreče da dođe do većih udesa izazvanih tom brzinom.

Izuzetak je i Velika Britanija u kojoj su ograničenja u miljama na sat, pa kada se prevede, najveća moguća brzina koja je dozvoljena na auto-putevima svega 112 km/h. Ograničenje na putevima van naselja je na 96, dok je u naseljima dozvoljeno voziti do 46 km/h.

Nešto niže ograničenje od proseka jeste u Turskoj, gde je na auto-putevima dozvoljeno voziti brzinom do 120 km/h, u naseljenom mestu ograničenje je, takođe, 50, dok je van naselja 90 km/h.

Bonus video: Ne spavaj u levoj traci i kakav je sad ovo BMW?

Komentari

Svi komentari (0)