proizvodnja, Mađarska, BMW, auto, automobil BMW
Foto: BMW

BMW je saopštio da duplira svoje investicije u fabriku u Mađarskoj, i da će u naredne 4 godine uložiti 2 milijarde evra, a biće dodato i postrojenje za proizvodnju baterija koje će stvoriti više od 500 radnih mesta.

Izgradnjom fabrike za sklapanje baterija unutar kompleksa BMW-a u Debrecinu omogućiće ovom proizvođaču da racionalizuje logistiku za proizvodnju svojih električnih automobila sledeće generacije koji će koristiti platformu „Neue Klasse“, navodi se u saopštenju bavarske kompanije.

proizvodnja, Mađarska, BMW, auto, automobil BMW
Foto: BMW

Planirano je da proizvodnja automobila i baterija počne do kraja 2025. godine. Fabrika u Debrecinu je centralna za napore BMW-a da pobedi Teslu, koja nastavlja da dominira globalnom proizvodnjom električnih vozila.

proizvodnja, Mađarska, BMW, auto, automobil BMW
Foto: BMW

Sa svojom novom platformom kreiranom isključivo za električna vozila, BMW ima cilj da smanji troškove proizvodnje baterija za polovinu, ali i poveća domet i brzinu punjenja za 30 procenata u poređenju sa aktuelnim modelima.

proizvodnja, Mađarska, BMW, auto, automobil BMW
Foto: BMW

Izvršni direktor BMW-a, Oliver Zipse, izjavio je da će se nemački proizvođač u startu fokusirati novu arhitekturu na potpuno električne modele za premijum segment srednje veličine, kao što je Serija 3.

Izgradnja pogona za montažu baterija, koji će se prostirati na 140.000 kvadratnih metara, već je počela. Podsećanja radi, nedavno je i kineska kompanija China’s Contemporary Amperex Technology potpisala ugovor vredan 7,3 milijardi evra za svoju fabriku za proizvodnju baterijskih ćelija u Mađarskoj, što ovu državu čini sve važnijim središtem za proizvodnju električnih vozila u Evropi.

Bonus video: Pogledajte reakcije naših ljudi na BMW iX

Komentari

Svi komentari (1)