Foto:NIO

Nemačka kompanija iz Ingolštada smatra da su im narušena autorska prava, a radi se o modelima S6 i S8.

Kako nisu uspeli da nađu sporazumno rešenje, kineska kompanija Nio i nemački Audi našli su se na sudu. Presuda će biti donesena kroz nekoliko nedelja.

Problem nije u dizajnu, već u imenu. Naime, Nio ima dva SUV modela koja je nazvao ES6 i ES8, što je Audiju prilično zasmetalo jer smatraju da bi neko mogao da pomisliti kako se radi o električnim verzijama Audijevih modela A6 (S6) i A8 (S8).

Međutim, Nio još uvek nije prisutan na nemačkom tržištu, ali je najavio početak prodaje u septembru i to prvo u Norveškoj. To svakako Audiju ne odgovara: „Nio je izabrao imena modela za evropsko tržište koja po našem mišljenju narušavaju Audijev brend“, kratko je izjavio PR Audija za nemački Auto Bild. Nio nije bio voljan da komentariše tužbu.

Nio je jedan od najbrže rastućih kineskih proizvođača automobila, i zaista planira dolazak i na nemačko tržište, ali kako piše index.hr piše sa modelom ET7 koji se ističe time što nudi opciju brze zamene baterija, ali i dometom od oko 1.000 km.

Foto:NIO

O ovom modelu naš portal je već pisao, doduše sa nazivom ES8 kako je ovaj SUV najavljen za Norvešku.

Oni upućeniji u kinesko tržište smatraju da je jedan od razloga tužbe činjenica da Audi teško može da se pomiri s uspehom kineske marke, piše nemački magazin.

Uostalom, ovakve tužbe su stvar prestiža i medijskog uticaja, jer se vrednosti odšteta kreću u niovu od 150.000 evra. U segmentu električnih vozila s cenom od preko 45.000 evra Nio je na kineskom tržištu imao gotovo 10.000 novoregistriranih primeraka (mart 2022.), BMW 3.123, Mercedes 1.199, a Audi tek 116.

Foto:NIO

Bonus video: Vožnja crnogorskim auto-putem

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (2)