Anketa: Evropljani za zabranu prodaje benzinaca i dizelaša

Auto 13. apr. 202109:44
Podeli:
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Novo istraživanje Evropske federacije za transport i životnu sredinu, sprovedeno u 15 evropskih gradova, pokazalo je da gotovo dve trećine stanovnika podržava zabranu prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2030. godine.

U onlajn anketi učestvovalo je 10.050 osoba iz osam evropskih zemalja – Belgije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Španije i Velike Britanije, piše N1.

Istraživanje je pokazalo da 63 odsto stanovnika gradova koji su najizloženiji toksičnim nivoima zagađenja vazduha podržava vožnju bez emisija nakon 2030. godine.

Evropska unija postavila je visoke ciljeve vezane za klimatsko područje. Uz pomoć Zelenog plana Evropa treba do 2050. da postane prvi kontinent koji uklanja onoliko emisija ugljen dioksida (CO2) koliko ih proizvodi. Prelazni cilj EU je cilj smanjenja emisija za 60 odsto do 2030. u poređenju s nivoom iz 1990. godine.

Pet država članica EU i zakonski je definisalo postizanje klimatske neutralnosti: Švedska planira da postigne nultu stopu emisija do 2045, a Danska, Francuska, Nemačka i Mađarska do 2050.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar