Ilustracija; Foto: Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia

Običaj je da se na Božić priprema česnica u kojoj će najsrećniji naći paru, a u zavisnosti od lokalnih običaja stavljaju se i neki drugi simboli. Međutim, česnica koja se tradicionalno pravi u Vojvodini je potpuno druga priča.

„Mi u Vojvodini pravimo drugačiju česnicu, pravimo je kao slatku pitu sa orasima, medom i suvim grožđem u tankim korama. Na ovaj način je pravila moja baka, pravi je mama pa sam tu tradiciju preuzela i ja“, napisala je domaćica koja je recept svoje porodice podelila na sajtu Domaći recepti. 

Kako je navela, i u ovu česnicu se stavlja „para (dinar) koja označava sreću i berićet cele godine ne samo onom ko je pronađe nego svim ukućanima i ona se po običaju zadeva za ikonu“.

Sastojci:

500 gr tankih kora

300 gr oraha ( 200 mleveno,100 sitno seckano ili krupno mlevenih)

100 gr meda

150 gr šećera

100 gr suvog grožđa

ulje i voda za premazivanje (300ml)

Priprema:

Suvo grožđe potopiti u mlaku vodu pa ostaviti 5-10minuta da nabubri. Orahe pomešati sa šećerom.

Pomešati vodu i ulje, otprilike 100 ml ulja i 200 ml vode.

Pročitajte još:

Tepsiju pouljiti pa staviti tri kore, na njih ravnomerno staviti orahe i šećer, pa posuti grožđem. Staviti dve kore pa poprskati vodom i medom, pa posuti orasima i šećerom.

Nastaviti tako dok se ne istroši materijal, na kraju staviti tri kore, izbušiti nožem i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjiti na 180 pa peći nekih 20 minuta.

Na kraju premazati ravnomerno tankim slojem meda i poklopiti tacnom da se ohladi.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare