Previše crveno, previše žuto, previše iscepano
Previše crveno, previše žuto, previše iscepano; Foto: Privatna arhiva

Znate li za pravilo "30 dana" koje je savršen način da se otarasite bespotrebnih stvari iz ormana i prestanete da gomilate sve ono što ćete "možda jednom nositi", a uvek ostane da čami i skuplja prašinu?

Dok se ovih dana premeštate iz prostorije u prostoriju i pokušavate i da radite od kuće i da se opustite i završite sve ono što se mora, razmislite od tome da je savršen trenutak da otvorite orman i razvrstate stvari u gomile.

Razmislite šta zaista nosite, šta nikada ne obučete, ali napravite i deo gde ćete stavljati sve ono što je „negde između“. Na toj trećoj gomili treba da budu stvari koje pre pandemije sigurno niste obukli 30 dana. Sigurni smo da će ih biti dosta, a to je ujedno ono što u okviru pravila 30 dana sigurno treba da poklonite, donirate ili bacite.

Rešavam haos
Rešavam haos; Foto: Privatna arhiva

Ujedno, pre nego se otarasite viška, izolacija je pravo vreme kada možete da budete kreativni sa stvarima koje imate. Sobu pretvorite u poligon za eksperimentisanje, izvucite sve one ekstravagantne komade koje ste zaboravili da imate i isprobajte ih u novim kombinacijama.

S jedne strane ćete shvatiti da su mnoge kupovine bile impulsivne i previše „divlje“ za vašu prirodu koja nameće da na primer, nosite stalno crno ili poslovne kostime, a u grad izlazite u farmerkama.

Pola leti napolje
Pola leti napolje; Foto: Privatna arhiva

S druge strane, neke komade koje se prosto plašite da obučete jer su uvek „previše“, sada možete da nosite nekoliko dana po kući i proverite da li su zaista toliko „problematični“. Tu su i sve stvari koje su vam velike ili male, i za koje se nikada niste dovoljno ugojili ili smršali, a čuvate ih ne gubeći nadu.

Pročitajte još:

Mnoge krpice koje su nam nekada bile vredne i dragocene prosto više nisu taman i vreme je da to prihvatimo i oslobodimo ih se. Ta vrsta preispitivanja nema veze samo sa garderobom, već je i odlična emotivna detoksikacija posle koje ćete se osetiti lakše, rastrećenije.

Da li čuvanje i gomilanje nosi sa sobom i sentimetalnu vrednost? Sigurno da da, ali ovi dani su definitivno odlična prilika da budemo iskreni prema sebi u svakom pogledu i da napokon prihvatimo da odelo ne čini čoveka, ali čovek čini odelo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram