Majli Sajrus
Majli Sajrus; Foto: Converse via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Trendovi, kada pričamo o patikama, poslednjih nekoliko godina mogu da se podele na one "ružne" glomazne i klasične retro modele. U gomili svega toga, jedan nikada nije prestao da bude aktuelan.

Teško je bilo prihvatiti Gucci patike sa blještavim detaljima, fluorescentne verzije, a o Balenciaga „ugly“ modelima koji su nas zaskakali sa svih strana da ne pričamo. Iako nikada nisu izašle iz mode, starke se sada vraćaju na velika vrata zahvaljujući modnim blogerkama, influenserkama i zvezdama koje ih sve češće nose na fotografijama koje postavljaju na mreže. Nostalgičan osvrt na osamdesete i jednostavnost su sve što treba da vam je važno kada razmišljate o obući.

Kristen Stjuart
Kristen Stjuart; Foto: @JosiahWPhotos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Činjenica da ih možete uklopiti bukvalno uz svaki stajling i da su verovatno jedina obuća koju podjednako vole studenti, biznismeni, modno osvešćeni likovi, glumice, modeli i svi ostali – drži ih na samom vrhu već godinama.

Pročitajte još:

Priča o starkama počinje daleke 1908. godine kada je Markis Mils počeo da pravi cipele, koje su, za razliku od ostalih u tom periodu, velikim delom bile napravljene od gume. Tako je nastala Converse Rubber Shoe kompanija, dok je Converse All Star zaživeo 1917. U vreme kada se patike nisu nosile svakodnevno već su bile namenjene samo sportistima,  All Star se specijalizovao za proizvodnju sportske obuće namenjene košarkašima. Šezdesetih godina prošlog veka Converse je bio u samom vrhu američkog tržišta držeći devedeset odsto ukupne proizvodnje sportske obuće.

Converse Japon
Converse Japon: Converse Japan via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Sedamdesetih, za razliku od drugih proizvođača,  okreću leđa sportskom tržištu i usmeravaju se ka modnoj industriji. Starke jako brzo počinju da nose mnogi poznati – Džordž Harison, Elvis Prisli, Kurt Kobejn, a na filmskom platnu se pojavljuju 648 puta.

Danas su u ponudi različiti modeli i dezeni koji variraju od cvetnih do animal printova, ali i dalje se najviše traže klasične starke, plitke ili duboke u crnoj ili beloj boji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram