Bili Porter na Vanity Fair partiju
Bili Porter na Vanity Fair partiju; Foto: Profimedia.rs

On je muškarac koji se pojavi na crvenom tepihu u haljini i bolje je obučen od većine žena. Zna da iznese nemoguće, ima držanje princeze Grejs Keli i neprekidno pomera tradicionalne granice rodnog identiteta. Upoznajte najveću modnu divu šoubiznisa - gospodina Bilija Portera.

Bili Porter, zvezda serije „Pose“, otkrio je da će njegova verzija dobre vile u „Pepeljuzi“ biti rodno neutralna. „Prošle nedelje sam bio na setu i pogodila me je važnost toga što igram dobru vilu. Magija nema rod. Predstavićemo tu osobu kao rodno neutralnu, bar ću je ja tako igrati. To je zaista moćno“, rekao je 50-godišnji glumac za CBS.

On se ne plaši potencijalno konzervativnih reakcija koje bi ta uloga mogla da izazove.

„Ovo je klasika, klasična bajka za nove generacije. Mislim da je ta nova generacija zaista spremna. Deca su spremna. Odrasli su ti koji usporavaju stvari“, objašnjava Porter koji kaže i da prijateljstvo, inkluzija i dobrota moraju da pobede.

Od prošle godine, kada je njegov stajling bio najzapaženiji na dodeli Oskara, Porter je postao muza modno osvešćenih ljudi. Ipak, nije u samom startu sve počelo spektakularno. Na početku karijere Bili je nosio klasične crne smokinge, onda je mic po mic počeo da dodaje upadljive dezene i modne detalje i tek na dodeli Zlatnih globusa prošle godine je sa svojim pink ogrtačem dospeo na radar modnih urednika.

Bili Porter
Bili Porter; Foto: Profimedia.rs

Kada je za Insider pričao o tome, priznao je da je granice na crvenom tepihu počeo da pomera tek kada je zašao u godine.

„Imam luksuz da sam stariji. Ono što vidite je ljudsko biće koje je postalo jače od kada je prihvatilo sebe i koje može da stoji čvrsto sa nogama na zemlji i da bude autentično“, izjavio je. Naravno, modni trenuci u kojima briljira nisu bili slučajni.

Kralj crvenog tepiha, jedina poznata ličnost koja je prošla sud najstrožijih modnih urednika, modni aktivista za kog nismo ni znali da nam treba dok se nije pojavio i srušio pravila i konvencije ne staje, i ljudi jedva čekaju da vide šta će sledeće smisliti. On je bolji od vrhunskog modnog magazina iz kog krademo modne fore.

Pročitajte još:

„Nisam ‘drag queen’ ja sam muškarac u haljini“, piše u eseju koji je radio za „Vogue“ posle dodele Oskara. Tu je objasnio i da ne morate razumeti ili se slagati sa autentičnošću i istinom drugih ljudi, ali da svi moramo poštovati jedni druge. „Ljudima će biti jako neprijatno zbog mog crnog dupeta u balskoj haljini ali to nije bilo čija stvar osim moja“, napisao je.

Potrer osim što iskreno voli visoku modu, šalje poruke o toleranciji, prihvatanju i oslobađanju.

„Ženama je dozvoljeno da budu muževne i to se smatra jakim i moćnim. Ali kada muškarac obuče haljinu, to je problem. Prevazišao sam to. Moramo da srušimo taj stereotip. Kada obujem štikle bez izvinjavanja osećam se muževnije nego ikad i to je istina. To je razgovor koji pokušavam da vodim“, zaključio je.

Evo nekoliko najboljih Porterovih stajlinga:

Haljina Giles Deacon

Bili na dodeli Oskara 2020.
Bili Porter na dodeli Oskara 2020. Foto: Profimedia.rs

Dodela Zlatnih globusa

Bili Porter
Bili Porter; Foto: Profimedia.rs

U Berlinu na muzičkom festivalu

Bili Porter u Berlinu sa Toni Garn
Bili Porter u Berlinu sa Toni Garn; Foto: Profimedia.rs

Dodela Oskara 2019.

Bili Porter na dodeli Oskara 2019.
Bili Porter na dodeli Oskara 2019; Foto: Profimedia.rs