maderoterapija
Maderoterapija; Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Maderoterapija je popularna masaža oklagijama, čiji je cilj uklanjanje celulita. Ipak, ma koliko zvučala bezazleno, može da bude i opasna.

Maderoterapija je uklanjanje celulita dubinskom masažom pomoću specijalnih drvenih alatki, koje oblikom i načinom upotrebe većinom podsećaju na oklagije. Popularna tehnika dolazi iz Kolumbije, a u bukvalnom prevodu sa španskog njeno ime znači “lečenje drvetom”. Potpuno je prirodna i efikasna na više nivoa – “razbija” celulit i podstiče cirkulaciju, ali i stimuliše limfni sistem zadužen za izbacivanje toksina iz tela, ubrzava metabolizam, opušta mišiće… Međutim, neke stvari ipak treba da imate na umu pre nego što platite maseru očekujući savršeno telo za samo nekoliko dana.

Za početak, nema šanse da ćete ikakve rezultate videti za nekoliko dana i nema smisla da trpite bol.

“Pokazalo se da maderoterapija zaista može da ima sjajne rezultate, ali nije čarobni štapić. Potrebno je vreme. Fama je da je ‘kao fotošop’ i da se rezultati vide posle samo tri tretmana. U seriji ide po deset tretmana, ako je potrebno, produžava se na 15 ili se pravi pauza. Posle deset se vide efekti, ali daleko od toga da je sav celulit izbrisan kao na reklami. Ne sme da boli i mora da se ide postepeno, kako bi se izbegli stresovi za telo. Prva masaža je malo jača od relaks masaže, svakom sledećom se pojačava pritisak i tek na trećoj ili četvrtoj postiže se puna jačina, ali sigurno ne boli više nego prvi put”, objašnjava Miloš Bogdanovski, fizioterapeut i maser salona Amelie, u razgovoru za Nova.rs.

Još jednom podvlači da ne sme da boli i da nikako ne sme da bude modrica. Jer, ma koliko zvučalo bizarno, neki maseri će vas ubeđivati u to da su modrice i podlivi normalna pojava posle ovih tretmana, čak dokaz njegove efikasnosti.

Modrice nisu ok

“Ta priča je potpuno van pameti i verovatno služi da bi maseri nabili što više termina u što kraćem roku i više zaradili. Oni to moraju da znaju. Fizioterapeuti u školi prvo nauče da kad krenu modrice, moraju da prestanu sa radom”, upozorava Bogdanovski. “Svaki podliv ili modrica su kao potkožna krasta, tu su pukli kapilari, stala krv, a poenta svega je da se pojača cirkulacija, jer se masnoća i celulit skupljaju tamo gde je slaba cirkulacija. Potrebna je što bolja cirkulacija, a ne zaustavljena modricama, tako nikakvog efekta ne može biti. Postoje ljudi kojima lako pucaju kapilari, njih odbijaš da radiš. Pa ne može da bude normalno da ja nekome svesno rasturam kapilare. Ali to treba objasniti pacijentkinjama, kad ih je neko već ubedio da to tako treba”.

“Sećam se, jedna devojka mi je došla posle maderoterapije, noge su joj izgledale kao posle saobraćajne nesreće. Nije bila plava, bila je crna. Butine su joj od kolena do kukova bile crne. Rekao sam joj da je potrebno da se dva-tri meseca zaleči da bismo eventualno mogli ponovo da radimo, a ona je bila uporna u tome da su njoj objasnili da se to dešava i da ona maže hepatrombin i da je sve u redu… Do kraja nisam hteo da joj radim, jedva sam je ubedio da napravi pauzu. Imao sam i jednu devojku koja je tretman plaćala 50 evra. Imala je deset termina, a nisam video nikakve efekte. Prvo što sam pomislio, a nisam izgovorio bilo je ‘na šta je ovo ličilo pre tretmana?’ Jako je loše izgledalo i imala je gomilu modrica. Ja sam je odbio dok joj to ne prođe, a onda sam preko zajedničke drugarice dobio komentar da ja nemam pojma, zato što su u salonu gde jedan dolazak košta 50 evra njoj rekli da je to ok i da pojačava efekat”, priseća se Bogdanov.

Realna cena

Koja je, zapravo, realna cena jednog tretmana? Svakako ne 50 evra. S druge strane, na sajtovima za popuste možete naći i specijalne akcije koje će vam po 10 tretmana maderoterapije obezbediti za 1.000 dinara, mada ste s razlogom sumnjičavi u kvalitet te usluge.

“Cena se formira po ručnoj anticelulit masaži koja je od 1000-1200 dinara pa nagore. Maderoterapija jeste možda malo fizički lakša, ali je tempo jači pa zamara. Znam za mnogo skuplje, znam i za jeftinije, ali mislim da to jeste neka realna cena”, kaže Bogdanovski, i preporučuje kombinaciju maderoterapije i anticelulit masaže, koje se dopunjuju. Već smo čuli da se bez desetak tretmana ne treba ni upuštati u ovu priču. Ali, naravno, to nije sve.

Kad maderoterapija ne radi

Maderoterapija se najčešće radi na butinama i zadnjici, mada ima i masera koji je rade na bokovima, čak i na stomaku.

“Nisam siguran da li je to greška, ali mislim da je za takvu metodu potrebna koštana podloga da bi bio dobar prisak. Na stomaku je nema. A kad se radi blago, tu nema nikakvog efekta. Uostalom, ravan stomak se i ne može obezbediti masažom. Bokovi možda i mogu da se tretiraju na ovaj način, mada je jako neprijatno jer oklagije stalno udaraju u kukove i u rebra”, pojašnjava naš sagovornik.

“Ima još jedna stvar zbog koje maderoterapija može da pođe naopako. A to se dešava kad neke žene kad plate za maderoterapiju, kupe i savest. Najbolji efekat se postiže kad se masaža uklopi s drugim životnim navikama i kulturom negovanja tela, ne samo spolja, već i iznutra”, naglašava Bogdanovski. “Postoje devojke koje se potpuno raspuste nakon što uplate terapiju, i dešavalo mi se da posle 10 termina devojka bude još veća. Situacija je bila da su istovremeno došle dve drugarice i na kraju sam kod jedne imao efekat, kod druge kontraefekat. Nije mi bilo jasno šta nije u redu, a onda sam saznao da je ona otkad je krenula na masažu živela nezdravije nego pre i uopšte ne vodi računa”.

Kako kaže, da bi se postigao pun efekat, mora da se povede računa o ishrani, mora da bude korigovana, ne obavezno dijeta, ali izbacivanje šećera skroz, da bi se telo nateralo da povlači zalihe, masnoću; mora da se praktikuje fizička aktivnost, bilo koja, najbolje su kardio vežbe, ali se i s 15 minuta do pola sata brzog hoda rešava stvar; postoje i neke kreme koje se mažu nakon tretmana i dodatno sagorevaju masnoću; ultrazvuk pomaže, ali nema uvek uslova, nema uvek vremena…

Međutim, nije ni svaka osoba za maderoterapiju.

Ko ne sme na maderoterapiju?

Nije preporuka da se maderoterapija radi kod osoba koje imaju povrede i rane, a Bogdanovski kaže da uvek odbija da radi s kožom koja ima slabe kapilare ili proširene vene, jer je maderoterapija relativno agresivna metoda koja lako može da pogorša situaciju.

Pročitajte još:

“Popucali kapilari su čest problem kod starijih žena, mada ima i mlađih. Njih odbijam, a probam i da im objasnim da ne treba da idu ni na neko drugo mesto gde ih neće odbiti. Trudnice preventivno ne bi trebalo raditi. Ne postoji nešto što bi im eventualno smetalo, ali kao i za većinu drugih stvari, za svaki slučaj im se ne preporučuje. Ostali svi mogu. Dolaze i devojke koje jedva da imaju celulit, ali je vidljiv i maderoterapija pomaže da se razjedini i ispegla”.

Ipak, ističe da celulit nikad ne bude u potpunosti eliminisan.

“…Ali ako dođe dotle da su žene zadovoljne i da im telo bolje izgleda, to je već dobar efekat. Žena koja ima dosta celulita zadovoljna je kad se to vidno smanji. Međutim, da se skroz izbriše je teško i za to je verovatno zaslužna današnja ishrana. Na primer, ja sam 2003. završio školu, a udžbenik je, čini mi se, pisan 1996. i jedna lekcija je, otprilike, glasila: Celulit je bolest žena preko 30. godine. To danas daleko ne važi, dolaze mi i devojčice koje imaju 16 godina i celulit, a viđam ga često i na muškarcima. Oni ga nemaju na nogama, već na nadlanicama. I to je verovatno izazvano zagađenom hranom, jer naše mame i bake, koje su odrasle na slanini, masti, hlebu, nisu imale ni gram celulita. Treba misliti o tome.”

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare