Another round
Another round; Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko odlučite da prestanete da pijete alkohol, stručnjaci kažu da ćete samo za četiri nedelje moći da uočite značajne promene. Osim što ćete bolje spavati, bićete u manjem riziku od srčanog i moždanog udara.

Dr Ros Peri ističe da konzumiranje alkohola može da izazove brojne zdravstvene probleme.

„Dugoročno povećava rizik od bolesti jetre, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, određenih vrsta karcinoma i srčanih bolesti, ali i problema sa pamćenjem“, rekao je i objasnio šta možete da očekujete u određenoj nedelji nakon što se odreknete ove loše navike.

Prva nedelja

Prvih dana telo će prolaziti kroz proces detoksikacije. Za početak možete iskusiti glavobolju, ali ona ne bi trebala da potraje više od 72 sata. Nakon pet do sedam dana možete očekivati da ćete se buditi sa više energije, a vaša koža će biti čistija, prenosi Index.

U prvoj nedelji su moguće i promene koje se tiču apetita. Manja je verovatnoća da ćete posezati za brzom hranom, što će dovesti do manje nadutosti i ravnijeg stomaka.

Druga nedelja

Nakon dve nedelje verovatno ćete značajno bolje spavati. Mozak će zbog toga bolje funkcionisati, a ako umesto alkohola pijete veće količine vode, koža vam neće izgledati umorno i suvo, već sveže.

Nakon dve nedelje možda ćete uočiti gubitak kilograma na vagi, pa ćete verovatno imati manje izražene tamne kolutove oko očiju.

Pročitajte još:

Treća nedelja

Nakon tri nedelje smanjiće vam se krvni pritisak, a imaćete i više energije i bolje kognitivne sposobnosti.

Četvrta nedelja

Nakon četiri nedelje sasvim je sigurno da će vaša koža biti sjajnija i hidrirana. Vaša jetra će bolje ispirati toksine iz tela, bićete odmorni i naspavani.

Mnogi ljudi nakon mesec dana smanje veličinu odeće za jedan konfekcijski broj i postaju produktivniji i osećaju se bolje.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare