tahini
Foto: Eskymaks / profimedia.com / Profimedia

Tahini je vrlo ukusan namaz od susama koji je bogat antioksidantima, pa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, ali čuva i od raznih upala.

Ovaj namaz od prepečenih mlevenih susamovih semenki sastavni je deo humusa, ali i mnogih drugih jela sa Istoka. Ima orašast ukus koji odlično ide uz jela od mesa i povrća, ali je dobar sastojak i raznih poslastica.
Na našim prostorima tahini nije naročito popularan, što je šteta jer je prava nutritivna bomba s protivupalnim svojstvima

Nutritivna bomba

U jednoj kašici tahnija, odnosno u 15 grama paste od susama, nalazi se oko 90 kalorija. Ova vrlo kalorična namirnica sadrži i oko tri grama belančevina i oko osam grama masnoća, od čega su polovina mononezasićene masne kiseline kojima se pripisuju protivupalna svojstva, pišu na sajtu Pun kufer.

Pročitajte još:

Tahini je i odličan izvor fosfora i mangana koji su važni za zdravlje kostiju. Ima i značajne količine vitamina B1 i B6, važne za proces proizvodnje energije.
Pasta od susama bogata je i antioksidantom lignanom koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i pojavu osteoporoze.

Istraživanja su pokazala i da redovna konzumacija umerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.

Kako napraviti tahini kod kuće

Pravi tahini ima tečniju teksturu, ali na tržištu se često mogu naći i tvrdi proizvodi nalik na glinu, koja ima vrlo gorak ukus. Gledajte da izbegavate takve proizvode, posebno jer pastu od susama vrlo lako možete da napravite i sami ako imate bolji blender ili secka za povrće. Prepecite semenke susama u tiganju dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju (pazite da vam ne izgore), a potom iz stavite u blender ili secka i meljite sve dok se ne pretvore u tečnu pastu. Držite u frižideru i dodajte jelima po želji.

Najlakši dresing s tahinijem za salate, testenine i jela od mesa

Sastojci:

80 g tahinija
50-100 ml vode
1 limun
1-2 kašike meda, sirupa od javora ili agave
1 čen belog luka
prstohvat soli

Priprema:

Pomešajte sitno seckani beli luk sa sveže isceđenim limunom, tahinijem, medom i solju.
Polako ulivajte vodu u smesu uz neprestano mešanje dok ne dobijete redak dresing po vašem ukusu.
Stavite preliv u staklenu posudu i ostavite u frižider pre korišćenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar