Zvezde „Boljeg života“ u politici: Od kritike do angažmana

Showbiz 04. okt. 202009:23 > 10:13
Podeli:
Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić/Zoran Lončarević

Svetlana Ceca Bojković izjavila je ranije za Nova.rs da je rešila da podrži protest profesora i studenata Filološkog fakulteta "kako bi ukazala na eroziju obrazovanja u Srbiji i poslala poruku da je to proces koji treba zaustaviti". Istakla je da je “došla da pruži podršku celoj akademskoj zajednici i Filološkom fakultetu da izađe iz krize i izbori se za svoj pravi put”.

“Treba podržati zdravo tkivo koje se bori da naša deca budu zaista obrazovana, a ne na brzinu, ne sa plagijatima i ne sa kupovinom diploma. U tome teba da bude duhovno zdravlje naše zemlje i našeg pokolenja. Verujem da ima nade, samo je potrebna borba” poručila je poznata glumica na protestu.

PROČITAJTE JOŠ

Svetlana Ceca Bojković tako se pridružila glumcima čuvene serije „Bolji život“, čija je i sama bila deo, koji su do sada ili imali politički angažman, ili oštro kritikovali vlast i opoziciju.

Ljiljana Lašić u SPO do 1993. godine, a kasnije, za vreme Vojislava Koštunice, bila je bliska DSS-u. Ljiljana Blagojević je bila bliska SPO i bila je sekretarka za kulturu u gradskoj vlasti u Beogradu. Voja Brajović je od 15. maja 2007. do 8. jula 2008. bio je ministar kulture u Vladi Republike Srbije, a kasnije i savetnik predsednika Borisa Tadića.

Dragan Nikolić je podržavao Tadića na predsedničkim izborima 2008. godine, a Gorica Popović je bila bliska DS-u. Ivan Bekjarev bio je kandidat za narodnog poslanika na listi Pokret stare Srbije, a Jelica Sretenović je bila u Socijal – demokratskom savezu koji je predvodio Nebojša Leković. Milorad Mandić je bio član JUL- tokom devedesetih godina.

Međutim, pored gore navedenih glumaca koji su tek tamo – vamo komentarisali politiku ili podržavali određene stranke, bilo je i onih kojih su zaista bili politički aktivni.

Lidija Vukićević 

Lidija Vukićević i njen politički angažman, maltene nikada nisu ni prestajali.

Ona se 2004. godine učlanila u Srpsku radikalnu stranku i postala jedan od njenih najistaknutijih članova. 2007. godine je postala i poslanik SRS u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Za to vreme je obavljala funkciju zamenice predsednika Odbora za kulturu i informisanje. Na toj poziciji je ostala do 2012. kada je skupština raspuštena, a stranka nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima te godine. Maja 2012. je napustila radikalnu stranku zbog Vjerice Radete.

Sredinom 2015. godine se vraća u Srpsku radikalnu stranku jer je predsednik Vojislav Šešelj.

Foto;Vesna Lalić

Velimir Bata Živojinović

Navodno se u SPS učlanio dok je pekao jagnje i pijuckao vino sa društvom ispred vikendice u Koraćici.

Naime, dok su se Bata i prijatelji provodili naišli su aktivisti socijalista i pitali ga da li hoće da se učlani. Da bi ih skinuo sa vrata Bata ih je prekinuo i pitao „gde treba da se potpiše?“. Pola sata kasnije dolaze SPO-vci sa istom pričom. Bata im kaže „pa, gde ste vi malopre? Da ste došli ranije, ja bih se učlanio kod vas, ali zakasnili ste.“

Njegova vezanost za SPS, međutim, ubrzo je postala ozbiljna. Bata je na prvim višestranačkim izborima postao narodni poslanik, a SPS je njegovu filmsku popularnost koristio da prikuplja simpatije glasača.

Od početka devedesetih godina 20. veka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspelim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se jugoslovenskim i srpskim glumcem sa najviše uloga.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar