Svetlana Ceca Bojković izjavila je za Nova.rs da je rešila da podrži protest profesora i studenata Filološkog fakulteta "kako bi ukazala na eroziju obrazovanja u Srbiji i poslala poruku da je to proces koji treba zaustaviti".

„Živimo u svetu gde je velika erozija obrazovanje, koje se svakodnevno srozava. Pojavljuju se ti neki novi fakulteti po principu – uveče prelistaš, ujutro zablistaš“, podsetila je Bojković, koja je svojim prisustvom podržala skup profesora i studenata Filološkog fakulteta i istakla da je obrazovanje jedan od temelja boljitka društva.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istakla je da je „došla da pruži podršku celoj akademskoj zajednici i Filološkom fakultetu da izađe iz krize i izbori se za svoj pravi put“.

„Treba podržati zdravo tkivo koje se bori da naša deca budu zaista obrazovana, a ne na brzinu, ne sa plagijatima i ne sa kupovinom diploma. U tome teba da bude duhovno zdravlje naše zemlje i našeg pokolenja. Verujem da ima nade, samo je potrebna borba“ poručila je poznata glumica.

I njena kćerka Katarina Žutić je došla na protest da bi poslala poruku da su obrazovanje i kultura kičma i krvotok društva.

„Akademska nezavisnost je krucijalna stvar za neku zdravu i normalu društvenu situaciju. Ne pričamo o nekim opozicionim i neopozicioni stvarima, svi ljud koji su se okupili ovde govore o tome da je kultura kičma društva, krvotok“, objasnila je Kataina zbog čega je tu.

Profesorka Filološkog fakulteta  Iva Draškić istakla je da se „autnomija univeziteta mora da se odbrani ne samo zarad profesora, već zarad studentata i njihove budućnosti“.

Ona je istakla da prosvetna inspekcija nije regovala povodom svih „nepočinstava i kršenje zakona bivše dekanke Ljiljane Marković“, ali je sada rešila da reaguje kada je trebalo izabrati novog dekana.

„Protest se desio zbog dolaska prosvetne inspekcije koja je prekinula izbor dekana. Ipak, ppbelmi o kojima i govorimo na ovom protestu postoje bar 10 godina. Mi smo jedini fakultet Univerziteta u Beogradu koji nije imao pravo da bira dekana tajnim glasanjem. Dovošeni su pogrešni ljudi koji nisu bili lice te institucije i nisu se starali o dobru te institucije. Problemi su doživeli vrhunac za vreme dekanke Ljiljane Marković koja je dovela fakultet u potpuni pravni kolaps, a bilo je i finansijskih malverzacija i ozbiljnih krivičnih dela“, podsetila je naša sagovornica.

Draškić ipak veruje da će nadlžene institucije odreagovati na pravi način i da će Minisistarstvo prosvete biti konstruktivno. Ne želi, kaže ona, ni da pomišlja na tu mogućnost da neće biti razumevanja za zahteve profesora.

Svojim prisustvom skup su podržali i glumac Milan Caci Mihajlović, profesori Vladeta Janković, Biljana Stojković i Ognjen Radonjić, političar Boško Obradović, kao i predstavnici inicijative “Ne davimo Beograd”.

Na protestu je pročitano i otvoreno pismo Rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu u kom se navodi da “akademska i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija i brojne slučajeve plagijata”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare