Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Folk pevač Borislav Boro Drljača, preminuo je večeras posle duže i teške bolesti sa kojom se borio, potvrđeno je portalu Nova.rs iz više izvora. Drljača je preminuo u svojoj porodičnoj kući.

Borislav Boro Drljača rođen je 29. avgusta 1941. godine, u selu Donja Suvaja kod Bosanske Krupe u Bosni i Hercegovini, od oca Branka i majke Stoje, koja je stradala 1943. godine, za vreme Drugog svetskog rata.

„Ustaše su mi ubile mama Stoju. Imao sam samo dve godine. Rafal joj je presekao stomak, dok me je držala u naručju. Ne sećam se njenog lika, nemam čak ni sliku. Druge žene su me dojile. Nisam znao gde je sahranjena, čuo sam bio da je istog dana pokopan i jedan narodni heroj. Preko tog groba sam našao njen i podigao joj spomenik. Bio sam ratno siroče, školovao sam se po domovima. Kuća mi je spaljena. Na kraju sam u Beogradu upisao fakultet. Nikad nisam odustajao i uvek sam išao napred“, pričao je Bora.

boro

Zahvaljujući svojoj karijeri obišao je maltene čitav svet. Pevao je u Australiji, Kanadi, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, SAD, svuda gde su živeli ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Iza sebe Bora Drljača imao je dva braka. Oženio se prvom suprugom Vericom, sa kojom je imao dva sina. Verica je 2007. godine izvršila samoubistvo, što je Drljaču veoma pogodilo.

„I dan-danas patim za Vericom. I pre toga je pokušavala da se ubije. Prvi put je popila šaku tableta. Našao sam je u kući u nesvesti na podu i odmah je odvezao na VMA. Tamo je bila na ispiranju. Spasao sam joj život! Stvarno ne znam iz kog razloga je to uradila. Verujte mi! Mislim da joj pored mene ništa nije nedostajalo, imala je sve. Zacrtala je da to uradi i nisam mogao da je sprečim. Drugom prilikom, ponovo je ostala sama kod kuće. Deca i ja nismo bili tu. Kad sam ušao u stan, zatekao sam oproštajno pismo. Sećam se samo da je pisalo: „Mnogo sam se umorila, izvini. Čuvaj mi decu“. Iste sekunde sam pozvao policiju i počeo da je tražim. Nedugo zatim, policija ju je pronašla mrtvu u parku kod hotela „Jugoslavija“, gde je inače išla da vežba. Jedan doktor mi je tada rekao, da ko jednom pokuša da se ubije, više se neće spasti. To će uraditi kad-tad, baš kao i moja žena. Iskreno, nisam ni čitao policijski dosije, tih dana mi to nije bilo ni na kraj pameti. Da li se ubila pištoljem, otrovala, ugušila, obesila, isti je đavo! Ja ni dan-danas ne znam šta se zaista desilo. To je mnogo uticalo na decu i mene. Imala je u sebi neki đavo. Priznajem, grešio sam milion puta. Išao sam po turnejama, ona je ostajala sama. Meni je to profesija, morao sam po dva-tri meseca da budem u Americi. Ne mogu da krivim sebe, to je posao. Radio sam i zarađivao, pričao je Drljača pre nekoliko godina.

Sa drugom suprugom, Radomirkom Sladić upoznao se na svom koncertu i od tada su živeli zajedno. Ona je takođe bolovala od raka. Operisana je prvi put 2012. godine, pa je 2014. primala hemoterapiju, da bi se 2016. opet razbolela. Radomirka je preminula od posledica borbe sa karcinomom 2018. godine. Od tada je bio udovac i više se nije ženio.

Nastavio je da radi i gostuje po televizijskim emisijama, povremeno, ali je zbog bolesti i to 2019. prekinuo.

Bora Drljača dobitnik je nagrade za životno delo. U svojoj pevačkoj karijeri snimio je više od 400 pesama, od kojih su dve postale mega hitovi: „Plači mala plači“ i „Stari vuk“.

Drljača je takođe bio i učesnik dva rijalitija „Veliki brat VIP 4“ 2010. godine i „Parovi“ 2015.

Poslednje dve godine bio je aktivan i na društvenoj mreži Tviter.