Vrelije ne može: Kultne seks scene iz jugoslovenskih filmova

Film 22. sep. 202015:42
Podeli:
Foto: Printscreen

Ovih dana svi pričaju o Netfliksovoj čuvenoj erotskoj seriji "365", ili o nekada popularnom filmu "50 nijansi sive", čudeći se količinom erotike koja u nekim trenucima, složiće se fanovi, više podseća na porno film nego li na tematsku, sadržajnu seriju. Međutim, mnogi zaboravljaju da su čuveni domaći, jugoslovenski filmovi, još šezdesetih godina prošlog veka u sebi imali eksplicitne scene seksa, u vremenu kada je to još uvek bio potpuni bauk.

U nastavku teksta, podsetite se nekih kultnih domaćih ostvarenja koja su ostala zapamćena, između ostalog, i po revolucionarnom “oslobađanju seksualnosti” na filmu.

Recimo, film Karaula, u kojem mladi vojnik strastveno vodi ljubav sa svojom devojkom na krevetu, a nakon što završe, odlučuju se za još jednu turu žestoke akcije u kojoj se vidi i čuje bukvalno sve.

Film “Kad budem mrtav i beo”, iz 1967. godine, takođe je dobar primer. Dragan Nikolić koji je u ovom filmu tumačio Džimija Barku u nekoliko navrata je snimio eksplicitne scene i to sa koleginicama Ružicom Sokić i Darom Čalenić. Samo četiri godine kasnije, Nikolić je snimio i film “Mlad i zdrav kao ruža” – ovoga puta kao kriminalac Stiv. Ovaj film obiluje scenama obnaženih žena.

Iste godine kada i pomenuti film gore, odnosno 1971., snimljen je film “Misterije organizma”.

Mlada jugoslovenska komunistkinja Milena, sledeći ideje psihoanalitičara, seksologa i bivšeg marksiste Vilhelma Rajha, pokušava osvestiti svoju okolinu objašnjavajući da klasna revolucija istovremeno mora biti i seksualna. Takođe, ovo ostvarenje je među prvim filmovima u kojem se penis u erekciji vidi u krupnom kadru, ali i Ljuba Moljac i Jagoda Kaloper u seksi scenama potpuno obnaženi.

Film “Una” iz 1984. godine, bio je proglašen “soft pornićem” od strane kritičara. Film pun erotskog naboja između studentkinje – Sonja Savić – i profesora – Rade Šerbedžija.

Mira Furlan maestralno je odigrala ulogu spremačice u nudističkom kampu u filmu “Lepota poroka” iz 1986. godine. Film obiluje erotskim scenama, među kojima se i Mira osmelila da se obnaži.

Među našim prvim erotskim filmovima je i “Haloa, praznik kurvi” koji je prepun scena seksa. Glavnu ulogu dobila je Neda Arnerić, koja i dobila Zlatnu Arenu u Puli za ovo ostvarenje.

Ovom spisku ne možemo da ne dodamo scenu iz filma Vizantijsko plavo kada Laza Ristovski i Katarina Žutić potpuno obnaženi jašu bika na plaži.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar