Podeli
Foto: Promo/IMDB

Sigurno ste čuli za kult NXIVM, u kome je bila zarobljena unuka srpske princeze Jelisavete. Ukoliko ne, onda je pravo vreme da bindžujete HBO-ovu seriju "Zavet".

Ova sekta je osnovana 1998. godine u Njujorku i smeštena je u okrugu Albani. Osnivač je Kit Ranijer. Bivši članovi su ga prozvali kultom, iako je to prema zvaničnim podacima “samo uspešan program za podučavanje”.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj kult sebe definiše pre kao organizaciju koja ljudima olakšava lični i profesionali razvoj. Tokom obuke, studenti se obraćaju osnivaču kao “Savršenom” sa velikim poštovanjem.

“Dejli mejl” piše da NXIVM nema sledbenike, već robove, koji su primorani da dnevno u organizam unose svega 500-800 kalorija dnevno, i to kako bi fizički dostigli “idealnu figuru” koju zahteva vođa kulta, pomenuti Ranijer. Godine 2017. Njujork Tajms je objavio da ova sekta ženske članice zove “robinjama”. Svaka od njih navodno ima inicijale osnivača kulta na svom telu, a morale su i da se fotografišu gole.

Krajem marta prošle godine stigla je vest da je vođa sekte Kit Ranijer uhapšen u Meksiku gde se i krio.

Akciju hapšenja sproveli su policija Meksika i agenti FBI, a Ranijer je optužen za trgovinu ljudima i podvođenje žena, koje je terao na seks, a potom im tela žigosao svojim inicijalima. Američki mediji prenose da mu neće biti ponuđeno pravo na kauciju.

Ovoj ozloglašenoj sekti pripadala je i unuka princeze Jelisavete Karađorđević, Indija Oksenberg (26). Njena majka, glumica Katarina Oksenberg, učinila je sve da svoju ćerku izvuče iz ovog kulta i u javnosti je otvoreno govorila protiv ove grupe.

“Zavet” je dokumentarna serija HBO o NXIVM, organizaciji koja je na udaru optužbi za seksualno ropstvo i zaveru reketiranja za koje se terete njeni najistaknutiji članovi, među kojima je i osnivač Kit Renije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar