Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia, Vladislav Mitić

Profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji i aktivistkinja Srbijanka Turajlić preminula je danas iznenada u 76. godini. O njenom liku, kroz priču o podeljenom stanu koja prenosi sliku Srbije nekad i danas, brojne detalje otkrio je film „Druga strana svega“ njene ćerke, rediteljke Mile Turajlić.

Srbijanka je bila je penzionisani vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ugledna aktivistkinja, a njen lik, kao i poglede na život i brojne događaje političke scene predstavila je ćerka, mlada rediteljka Mila Turajlić dokumentarnim filmom kroz specifičnu priču o životu u jednom stanu, mikrokosmosu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo ostvarenje, pored značaja koji ima u svetu dokumentarnog filma, ostaće važno svedočanstvo o ženi koja je na jedan svoj način vodila borbu i hrabro isticala svoje poglede na život i svet.

Rediteljka Mila govorila je svojevremeno o ovom neobičnom „razgovoru između majke i ćerke“, koji metaforično prikazuje hroniku porodice kroz četiri generacija i pozadinsku prošlost naše zemlje, a koji je umnogome prikazao život profesorke i aktivistkinje iz jednog drugog ugla.

Dokumentarac govori o istoriji Srbije kroz priču jednog stana u Beogradu, podeljenom vratima koja su zatvorena više od 70 godina, a koja prikazuju način na koji politika svima nama kroji lične živote. Kao glavni lik filma izdvaja se upravo Milina majka – Srbijanka Turajlić.

„To se desilo potpuno neplanirano. Zapravo, vremenom je njen društveni angažman počeo da dobija na značaju u filmu. Pošto je ona jedini živi svedok istorije tog stana, postala je na neki način narator te porodične istorije, a onda se iz te porodične istorije priča preselila na njen život i kako je ona živela u tom stanu“, ispričala je jednom prilikom Mila.

„Ja pripadam onima koji misle da u ovoj zemlji treba živeti po svaku cenu“, rečenica je koju u jednoj sceni izgovara Srbijanka, više puta viđena kao „nepatriota“.

„Taj film vidim kao razgovor jedne majke i jedne ćerke, bilo koje, na temu kako je njena generacija živela svoje živote u ovoj zemlji i šta je sad ta baklja koju oni prenose nama, tj. kako će moja generacija da odluči da živi svoj život“, opisala je tada Mila Turajlić.

Dokumentarni film „Druga strana svega“ premijerno je prikazan 2017. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu.

I dok je govorila o uspehu filma i brojnim zanimljivim scenama, rediteljka Mila je u više navrata otkivala specifičan odnos sa majkom kao i njen doprinos, dok joj je optimističnim prustupom davala važne životne lekcije.

„Ona je suludo hrabra, toliko da se nekad pitaš nedostaje li njoj mašte da zamisli šta bi sve loše moglo da se desi. Nije to čovek s kojim se meriš na bilo koji način. Prosto gledaš i plašiš se… za nju. Ona je nepopravljivi optimista. Kao neka Spartanka majka – od čega nije daleko. Ali, bilo mi je važno da vidiš kako je ona prava majka kvočka – samo da su joj tu deca, da je to njen dom… Ona je, kao dramski lik, potpuno neočekivana. Misliš da je znaš, a ne znaš u stvari“, govorila je Mila o majci za „Elle“.

 

****

BONUS VIDEO: Feđa Štukan o današnjem shvatanju reči „Jugosloven“ i filmskoj autobiografiji

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (0)