Foto: Printscreen/Youtube

Dva člana ove grupe tada su izgubila život.

Grupa „Crvena jabuka“ na samom početku svog postojanja doživela je veliku tragediju kada su dva njena člana tragično izgubila život.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, pre nego što je Dražen Žerić Žera postao pevač ove grupe, to je bio Dražen Ričl Zijo.

Upravo Ričl i gitarista Zlatko Arslanagić osnovali su „Crvenu jabuku“, a uz njih su postavu grupe činili i Žera koji je bio klavijaturista, Aljoša Buha kao basista i bunjar Darko Jelčić.

Ovi momci su 18. septembra 1986. godine imali zakazan nastup u Mostaru, a kada su krenuli nisu ni slutili kakva tragedija će ih zadesiti.

Naime, na utu ka Mostaru, tačnije kod Jablanice, doživeli su saobraćajnu nesreću u kojoj su živote izgubila dva člana grupe. U pitanju su basista Aljoša Buha i pevač Dražen Ričl Zijo.

Aljoša je poginuo na licu mesta, dok je Ričl podlegao povredama 1. oktobra iste godine u bolnici u Beogradu.

Teške povrede tom prilikom zadobio je i Zlatko Arslanagić, a kao posledicu nesreće oboleo je i od teške depresije. Godinama kasnije, Žera je odlučio da progovori o detaljima ove nesreće.

„Istina je da su ljudi sleteli, da ih je kamion spasio da ne odu u Neretvu, a to da smo mi prošli autom kraj slupanog fiće pa ga nismo videli, pa se vraćali, to nije tačno. Sudbina je sve to bila. Tako to ostade, ta slika. Publika nije znala zašto je koncert otkazan, ali pročulo se, pa su svi komplet krenuli prema bolnici u Mostaru“, rekao je on svojevremeno medijima.

Foto: Printscreen/YouTube/Srpska Televizija Toronto Serbian Television

„Nas su kao klince poslali da snimimo pesme, ja sam otpevao dve u spomen njima dvojici. Posle toga nije bio plan da se svira dalje, ali bilo je toliko pesama i publika je tražila da nastavimo. Mi smo se skupili, dogovorili šta ćemo dalje i 1987. izlazi ‘Sanjati’ i jednostavno do danas trajemo“, istakao je Žera.

Oni su nakon godinu dana pauze objavili album „Za sve ove godine“ koji se smatra svojevrsnom posvetom poginulim članovima benda.

Draženu i Aljoši je 2009. godine podignuta spomen ploča na mestu nesreće.

BONUS VIDEO: YU GRUPA – više od 50 godina čistog rokenrola

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare