Foto: Printscreen/YouTube/Manastir Studenica,Vesna Lalić

Navršilo se 48 godina od kada je sahranjena Milica Kostić, učenica medicinske škole koja je skočila u smrt kako bi se odbranila od nasilnika, silovatelja i sačuvala dostojanstvo.

Osamnaestogodišnja devojka Milica Kostić, učenica medicinske škole u Kruševcu, pre skoro pola veka naivno je pošla za grupom mladića koji su je zamolili da im pomogne. Rekavši joj da im je potrebna pomoć kod strogih roditelja devojke jednog od njih, Milica je odlučila da pokuša, ali je ubrzo shvatila da se radi o unapred smišljenom planu. Pri ulasku u stan Milici je postalo jasno da momci imaju drugačiju nameru.

Njih petorica su počeli da je ubeđuju da skine odeću sa sebe i da ne pruža otpor dok je seksualno napastvuju. Računajući na to da će Milica da poklekne iz straha, oni su pokušavali da je ubede da joj je „bolje“ da sama pristane na silovanje, nego da to proživi uz dodatnu upotrenu fizičke sile.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od momaka koji su se spremali da počine stravičan zločin počeo je da se koleba u ovoj nameri nakon što je Milica, kroz suze, rekla da je nevina. On je napustio sobu u kojoj se nalazila preplašena devojka, a ubrzo su ostali momci izašli za njim kako bi ga ubedili da ne odustaje. Iskoristivši momenat kada su svi izašli iz prostorije, Milica je skočila sa 11. sprata solitera, izabravši sigurnu smrt umesto poniženja.

Iako niko nije prognozirao da će preživeti pad, Milica je poživela još dva dana i za to vreme istražnim organima uspela da ispriča ko su počinioci i šta se tačno desilo tog kobnog dana. U Kruševcu su organizovani protesti protiv nasilnika koji su ubrzo uhapšeni, ali nije sa sigurnošći poznato kolike kazne su dobili, niti koliko su vremena proveli u zatvoru. Slučaj Milice Kostić je tada pokrenuo debatu o stanju prava žena u Jugoslaviji i izazvao gnev i tugu kod stanovnika.

Smrt Milice Kostić inspirisala je pesnika Velizara Šofranca da napiše tekst pesme „Ona spava“, a muziku je ubrzo komponovao Kornelije Kovač. Publici je predstavljena kada je Zdravko Čolić otpevao i s njom pobedio na Hit paradi u novembru 1974. godine.

BONUS VIDEO: Mladić koji je na protestima pevao Čoline pesme oduševio žiri Zvezda Granda

Komentari

Svi komentari (0)