Toma Zdravković Foto: Printscreen/Youtube

Prošla je 31 godina od smrti legendarnog pevača, a njegove boemske pesme i danas se slušaju.

Toma Zdravković preminuo je 30. septembra 1991. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Život je proveo u pisanju i pevanju svojih pesama u kafanama, a od rane mladosti je bio obožavan.

Toma Zdravković rođen je 20. septembra 1938. u Aleksincu, da bi se njegova porodica tri meseca nakon Tominog rođenja preselila u Pečenjevce kod Leskovca.

Odrastao je u nemaštini. Bio je jedno od petoro dece. Imao je tri brata: Aleksandra, Ivana i Novicu, kao i sestru Mirjanu.

On je od malena voleo muziku, a svi u njegovoj porodici bili su talentovani. Maštao je o pevanju i sreća mu se osmehnula sa 18 godina, kada je u leskovačkoj kafani „Hisar“ upoznao Silvanu Barjaktarević (kasnije Armenulić).

U muzičkim krugovima brzo se pročulo da u Leskovcu peva „neki Toma“ i da sve zna: narodne, zabavne, starogradske pesme, francuske šansone i italijanske kancone.

Ubrzo je otišao u tuzlanski hotel „Bristol“ i tamo osvojio publiku.

Legendarni pevač narodne muzike ženio se četiri puta, a iz tih brakova ima dvoje dece – ćerku Žaklinu i sina Aleksandra.

Žaklinu je dobio sa prvom suprugom Olgicom, a njegova naslednica se ne pojavljuje u javnosti. Druga supruga je bila Milica, treća Nada Radanović sa Cetinja. Tomina četvrta supruga Gordana, sa kojom ima sina Sašu, živi u Torontu.

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan-danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su „Da l’ je moguće“, „Branka“, „Dotak’o sam dno života“, „Kafana je moja sudbina“, „Tužno leto“, „Dva smo sveta različita“…

Zbog svog boemskog života rano se razboleo i dugo se borio protiv teške bolesti, a u 52. godini je preminuo.

Prošle godine, tri decenije nakon smrtio ovog velikana, snimljen je film „Toma“ Dragana Bjelogrlića, koji je oduševio ljude širom sveta. Lik Tome tumačio je Milan Marić, koji je, prema mišljenju mnogih, briljirao.

Foto: E-Stock/Milos Rafailović

BONUS VIDEO: Milan Marić grli udovicu Tome Zdravkovića pomen groblje glumac film