Sacheen Littlefeather Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glumica Sačin Litlfeder, koja je u ime Marlona Branda odbila Oskar koji mu je dodeljen zbog uloge u filmu "Kum", umrla je u 75 godini.

Vest je sinoć saopštila Američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumica Sačin Litlfeder bolovala je od raka dojke.

Pripadnica Apača Sačin Litlfeder izašla je na binu na dodeli Oskara 1973. godine kako bi objasnila da glumac Marlon Brando ne želi da primi ovu nagradu zbog načina na koji se u filmovima prikazuju Indijanaci, američka Akademija filmske umetnosti i nauke uputila joj je izvinjenje za zlostavljanje koje je pretrpela tek 50 godina kasnije, tačnije u avgustu ove godine.

Objavljujući odluku o pozivu na izvinjenje koji je upućen Sačin, Muzej američke filmske akademije preneoje reči predsednika Akademije Dejvida Rubina koji je napisao da je govor koji je održala Litlfeder bio snažan javni istup „koji nas i danas podseća na to da se ljudsko dostojanstvo mora poštovati“.

„Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog svoje izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena koju ste platili za uništenu karijeru u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga vam nudimo naše najdublje izvinjenje i izražavamo vam naše iskreno divljenje“, napisao je Rubin.

Sacheen Littlefeather Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Sačin Litlfeder je izjavila da nije verovala da će doći dan kada će joj se Akademija izviniti, piše „BBC“.

Noć dodele Oskara

Kada je Marlon Brando 1973. godine osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu „Kum“, Litlfeder je u indijanskoj haljini i mokasinama izašla na scenu kao prva Indijanka koja je to učinila na dodeli najprestižnije filmske nagrade na svetu.

U govoru koji je trajao 60 sekundi, objasnila je da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog „načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta“.

Pojedine zvanice u publici tada su je izviždale, a prema rečima svedoka, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa.

Litlfeder je rekla da je zbog svog kratkog istupanja na ceremoniji dodele Oskara te 1973. godine bila izložena višegodišnjoj dikriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

BONUS VIDEO: Hit Ledžer – Glumačka legenda koja nas je prerano napustila