Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia, Steve Wood / Zuma Press / Profimedia

Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje Oskare održala je ceremoniju u čast glumice Sačin Litlfeder, Indijanke koja je pre 50 godina izviždana i ismejana na dodeli nagrade.

Ona je tada došla umesto Marlona Branda koji je odbio Oskara zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Akademija, koja je tokom leta uputila pismo sa izvinjenjem, na ceremoniji u muzeju Oskara je to učinila zvanično u njenom prisustvu.

– Znala sam da tada treba da kažem istinu. Neki ljudi su to mogli da prihvate, a neki ne – rekla je glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder.

Na ceremoniji u subotu uveče joj se zvanično obratio bivši predsednik akademije Dejvid Rubin, koji joj se izvinio u junu.

Sačin Litlfeder Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala neprepoznata. Zbog toga vam nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje – rekao je Rubin.

Sačin Litlfeder, koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismevana na ceremoniji dodele Oskara 1973. godine kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Kum“.

Indijanka je kasnije rekla da je obezbeđenje sprečilo da je fizički napadne Džon Vejn, tada zvezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismejao i Klint Istvud i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

Indijanka, koja sada ima 75 godina, odmah je reagovala na prvo izvinjenje upućeno tokom leta.

Sačin Litlfeder Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

– Mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje – navela je ona.

Bonus video: Hit Ledžer – Glumačka legenda koja nas je prerano napustila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar