FOTO: Printscreen

Kompozitor, pevač i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije Radoslav Graić umro je pre dva dana u Beogradu u 92. godini posle kraće bolesti.

On će biti sahranjen u četvrtak, 23. marta, u 14:30 časova na Novom groblju u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Radoslav Graić rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gde je uporedo pohađao i muzičku školu.

U Beogradu je živeo od Drugog svetskog rata gde je i diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da peva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspešnih proba, odlučio je da se ipak tada – posveti zabavnoj muzici.

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad.

BONUS VIDEO: Rade Jorović posavetovao mlade pevače, pa izjavio: „Moj nasledin ne treba da se pojavi“