Foto: E-Stock_ivan_dobricic, @246Paps / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO,Antonio Ahel/ATAImages, M.M.ATAImages

Oni su javno govorili o svemu.

Mnoge holivudske, ali i domaće zvezde u detinjstvu su prebrodile jedno od najtežih iskustva – vršnjačko nasilje. Iako su danas uspešni u svom poslu, a većina i na privatnom planu, kao deca su često bili „meta“ svojih vršnjaka.

PROČITAJTE JOŠ:

Od „zanemarljivog“ zadirkivanja do ozbiljnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja, neke od ovih poznatih ličnosti u najranijem dobu su morale da nauče da se bore za sebe.

Foto: John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Popularna pevačica Rijana, koja je detinjstvo provela na Barbadosu, neprestano je trpela uvrede svojih vršnjaka, a razlog je bio to što nije „dovoljno crna“. U jednom intervjuu Rijana je istakla da nikad nije shvatala zašto je njeni drugari iz škole nazivaju belkinjom.

„Svuda, gde god da sam krenula, viđala sam ljude različite boje kože, nisam se osećala drugačijom od njih i nisam shvatala šta kod mene toliko ne valja“, ispričala je pevačica koja je danas najbogatiji ženski izvođač na celom svetu, dok se njeno bogatstvo procenjuje na 1,7 milijardi dolara.

Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Džastin Timberlejk, nekadašnja Dizni zvezda, a danas uspešni pevač, tekstopisac i glumac, takođe je bio žrtva vršnjačkog nasilja. O svojim iskustvima otvoreno je pričao u emisiji Elen Dedženeris.

„Vršnjaci, ponajviše drugari, stalno su mi se rugali zato što me je muzika zanimala više nego fudbal i devojke, kod kojih sam i u mlađim godinama bio omiljen. Ali, na kraju, shvatio sam da ono što te čini ranjivim kad si dete, kasnije te učini seksi odraslom osobom a ja to danas i jesam“, ispričao je Timberlejk.

Lejdi Gaga osvojila je publiku širom sveta svojim neverovatnim glasom, a zatim i glumačkim sposobnostima. Međutim, kao mlada je prošla kroz pravi pakao.

Lejdi Gaga Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

„Ne volim da se vraćam u prošlost jer smatram da je to gubljenje vremena. Proživela sam užasne dane kao tinejdžerka jer sam se preko noći susrela s najstrašnijim oblikom psihičkog zlostavljanja koje su mi priredila deca u srednjoj školi. Oduvek sam bila drugačija i nisam se uklapala u okvire. Imala sam samo nekoliko prijatelja i obožavala muziku. Sigurna sam da su mnogi mladi ljudi prolazili kroz sličan pakao, ali su o tome ćutali jer ih je bilo sramota. Zbog svoje različitosti, sa samo 15 godina pala sam u duboku depresiju“, ispričala je pevačica u intervjuu s Oprom Vinfri.

„Pljuvali su me i govorili sa smrdim, da sam nakaza, greška prirode… Zatvarala sam se u kuću i neprestano svirala po sedam sati kako ih iz sebe izbacila svu negativnu energiju kao i mržnju koju sam osećala prema drugima. Ružno je kada nekoga mrzite, a ja sam mrzela ceo svet. Danas mi je žao zbog toga“, rekla je Lejdi Gaga tada.

Nekada glavna „Dizni devojka“ a danas planetarno popularna pevačica Demi Lovato imala je jako teško detinjstvo. Kako je više puta sama priznala, u srednjoj školi je bila meta zlih devojčica kojima je služila kao, kako kaže, džak za udaranje.

Demi Lovato Foto:EPA-EFE/ALLISON DINNER

„Ne kažem da sam bila anđeo, nisam, i ja sam se čačkala, ali niko ne zaslužuje da bude zlostavljan svakog dana. Sećam se da sam na kraju morala da napustim državnu školu i upišem se u privatnu, jer nisam mogla da svakoga dana idem plačući u školu“, izjavila je pevačica svojevremeno za američke medije.

Da slična iskustva nisu zaobišlja ni naše zvezde pokazuju brojni primeri na estradi.

Aleksandra Prijović je trenutno jedna od najpopularnijih pevačica u regionu, ali detinjstvo sa drugom decom joj nije bilo nimalo lako. Kako je sama priznala, deca u školi su je često maltretirala i nazivala je „pevaljkom“.

Aleksandra Prijović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nije mi bilo lako. Ovo nikome do sada nisam rekla, ali ja sam bila žrtva dece u školi. Nisu me tukli, ali jesu psihički maltretirali“, ispričala je ona svojevremeno za medije.

„Ponižavali su me, nazivali jadnicom i pevaljkom. Govorili su: ‘Nije ništa bolja od majke pevaljke’. Sprdali su se na moj račun kako su stigli. U školi su, posle svakog mog nastupa, donosili snimke i puštali ih. Smejali su se na sav glas, sve sam čula i videla. Verujte da mi se, u tim trenucima, srce cepalo“, priznala je ona.

Pevač Milan Stanković je svojevremeno ispričao da je kao mali bio žrtva vršnjačkog nasilja i da su ga deca u školi maltretirala, cepala mu ranac i izbacivala ga iz društva.

Milan Stanković
Milan Stanković Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

„Pamtim šesti i sedmi razred osnovne škole, povlačenje u sebe, u svoju sobu, sopstveni svet glume i scene, gde sam mogao da budem ono što želim. Nijedno dete ovoga sveta ne zaslužuje iživljavanje svojih ispisnika. Danas, iz takvih lekcija razvijam svest, samilost i ono Hristovo: ‘Oprosti im Bože, ne znaju šta čine'“, objasnio je pevač.

Katarina Radivojević svojevremeno je ispričala da je kao mala morala da suoči sa nasilnicima iz škole koji su, kako je rekla, bili ljubomorni jer je od malena bila na televiziji. Jedna devojčica iz razreda je, prema njenim rečima, ubedila drugu devojčicu da je udari, zbog čega je Katarina morala da se brani.

Katarina Radivojević Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Sadašnjim tinejdžerima predlaže drugu taktiku, koju je upotreblila kada joj je jedan dečak skinuo bermude pred čitavim odeljenjem.

„Nisam ga prijavila nastavnici, nego sam odmah otišla kod direktora i insistirala da mu se smanji ocenu iz vladanja. Uspela sam u tome i nakon toga više nisam imala problema“, prepričala je glumica za medije.

Danas savetuje svima da prijave nasilje i da o njemu razgovaraju s roditeljima i ljudima kojima veruju, jer je to način da se ono prekine.

Pevačica Jasna Milenković Jami je otvoreno pričala o traumama koje je doživljavala u osnovnoj školi.

Jasna Milenkovic Jami
Jasna Milenković Jami Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

„Imala sam probleme u osnovnoj školi, jer je cela ustanova bila okićena mojim slikama, pošto sam u mladosti bila četvorostruka prvakinja države i izvanredna gimnastičarka. Deca su jako surova, a kada su takvi onda su pravi sadisti. To je ljubomora, ne mogu da podnesu da je neko u njihovoj glavi iznad njih. Trpela sam i fizičko i psihičko nasilje u školi. Doduše, nisu deca kriva, iza svakog lošeg deteta stoji roditelj“, ispričala je Jami svojevremeno.

I Nataša Bekvalac je progovorila o vršnjačkom naselju koje je trpela tokom školovanja. Kako je ispričala jednom prilikom, trpela je maltretiranje jedne grupe, a bilo ju je sramota da se požali roditeljima jer je smatrala da će ispasti kukavica ako se sama ne izbori s tim.

Nataša Bekvalac Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„U osnovnoj školi sam trpela zlostavljanje. Postojala je neka grupa, kao što i u svakoj školi postoje grupe. Oni su mene nekoliko puta maltretirali, udarali, ćuškali, nije bilo ništa prestrašno, ali je bilo poprilično ponižavajuće. Stidela sam se da ispričam roditeljima jer sam htela sama da izađem na kraj s tim. Delom zbog toga, a delom jer sam znala da ću da ispadnem neka kukavica u društvu“, priznala je Bekvalčeva.

BONUS VIDEO: Aleksandra Prijović o Breninoj promociji