Pavle Vuisić, Tri koraka u prazno. Foto: Jugoslovenska kinoteka/Promo

Glumcu je poslednja želja samo delimično ispunjena.

Legendarni glumac Pavle Vuisić preminuo je na današnji dan 1. oktobra 1988. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako nije završio Akademiju i nije bio školovan glumac, zahvaljujući talentu osvojio je srca brojnih ljudi, a njegovi filmovi i serije i danas su veoma gledani.

Da nikada nije želeo slavu govori i njegov testament u kom je tražio da se vest o njegovoj smrti objavi tri dana nakon pogreba, a želeo je i da bude sahranjen u „jednom običnom grobnom mestu“, kao i svi njegovi sugrađani.

Pavle Vuisić Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Ova želja samo delimično mu je ispunjena, budući da je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u porodičnoj grobnici od belog mermera.

Glumac je izrazio želju da ode nečujno, bez velike pompe, te su tako njegovoj sahrani prisustvovali samo supruga Mirjana i sveštenik. Čak ni sveštenik nije znao da sahranjuje slavnog glumca, budući da mu je Mirjana rekla samo ime svog supruga – Pavle.

Nije bilo umrlice, te niko osim lekara i glumčeve supruge nije znao da je preminuo velikan srpskog glumišta.

Grobno mesto Pavla Vuisića, Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i medjunaronu saradnju Adligat

Njegova poslednja oporuka ovako glasi:

“Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute”, napisao je Pavle i dodao:

Pavle Vuisić, Bata Živojinović, film Tren Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

„Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je**m mater”, navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Njegov testament, kao i njegovo prvo ljubavno pismo ženi i njegove lule, nalaze se u Muzeju srpske književnosti u okviru udruženja “Adligat”.

Pavle Vuisić, film Ko to tamo peva Jugoslovenska kinoteka
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Malo je poznato i to da je Pavle izuzetno voleo da piše.

“Interesovanje Pavla Vuisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi… Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela od njega samog spasavala koliko sam mogla”, rekla je svojevremeno njegova supruga Mirjana.

Neke od najznačajnijih uloga Vuisić je odigrao u ostvarenjima kao što su „Maratonci trče počasni krug“, „Kamiondžije“, „Ko to tamo peva“, „Salaš u malom ritu“, „Povratak otpisanih“, „Bitka na Neretvi“, „Majstor i Margarita“, „Otac na službenom putu“, „Život je lep“ i drugim.

BONUS VIDEO: Top 5 najboljih glumačkih frajera Jugoslavije

Komentari

Svi komentari (0)