Foto: Printscreen/YouTube/bozans

Brutalno je pretučen u noći između 17. i 18. novembra 2000. godine na Zelenom vencu.

Prošlo je tačno 22 godine od dana kada je na smrt pretučen glumac Dragan Maksimović. On je napadnut dok je čekao autobus, a preminuo je od posledica tog napada dva meseca kasnije, 4. februara 2001.

PROČITAJTE JOŠ

Mučki je prebijen na Zelenom vencu od strane grupe skinhedsa, navijača Rada povezanih sa grupom „Krv i čast”. Zverski napad na proslavljenog glumca desio se nakon izgubljene utakmice protiv kluba Obilić. Navodno, Maksimović je „poslužio“ kao meta jer je bio tamnije puti, pa su mislili da je Rom, što je za nasilničku grupu bio dovoljan razlog da ga napadnu i pretuku.

Od njegove smrti prošlo je tačno 22 godine, a slučaj ni dan danas nije rešen.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu. Tokom karijere ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Igrao je u televizijskim serijama „Otpisani“, „Duvanski put“, „Priče iz majstorske radionice“, „Četrdeset osma – Zavera i izdaja“, „Otvorena vrata“, „Gore dole“…

Ostvario je zapažene uloge u kultnim filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Petrijin venac“, „Poslednji krug u Monci“, „Mi nismo anđeli“, „Crni bombarder“, „Stršljen“, „Nož“, „Vreme čuda“…

Maksimović je sarađivao i sa jednim od najpriznatijih svetskih pozorišnih reditelja i teoretičara Piterom Brukom. U njegovoj drami „Susreti sa izuzetnim ljudima“, iz 1979. godine, s velikim uspehom je odigrao ulogu jermenskog filozofa i mistika Gurđijeva.

Podsetnik na glumčev tragični kraj je spomen-ploča na Zelenom vencu postavljen na mestu gde je Maksimović brutalno na smrt pretučen, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, 18. novembra 2006. godine.

BONUS VIDEO: Oštećen spomenik Mileni i Gagi na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare