Foto: EPA-EFE

Mnoge slavne ličnosti iz Holivuda bili su članovi raznih sekti i kultova, koji su im u velikoj meri obeležile živote.

Vinona Rajder – „Rainbow“ komuna

Glumica Vinona Rajder imala je samo sedam godina kad preselila u komunu u Kaliforniji po imenu „Rainbow“. Za tri godine provedene tamo, Vinonina porodica je živela sa sedam drugih porodica na 300 hektara zemljišta. Nisu imali struju i pokušavali su da budu nezavisni od spoljnog sveta i da sami proizvode sve što im je potrebno.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliki uticaj na glumicu imao je i njen kum Timoti Liri, poznati zagovornik korišćenja jedne od najjačih halucinogenih droga, LSD. Bez pristupa televiziji, Vinona je postala strastveni čitalac, a interesovanje za glumu je razvila kada joj je mama pokazala nekoliko filmova na ekranu u porodičnoj štali. Tada je odlučila da ode iz komune.

Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Hoakin Finiks – „Božja deca“

Hoakin je odrastao u seks kultu, a njegov mlađi brat River umro je pred njegovim očima u 23. godini života nakon što se predozirao. Kada se čuveni Džoker rodio, porodica je živela u Portoriku a roditelji su bili priklonjeni kontroverznom hrišćanskom pokretu pod nazivom „Božja deca“. U međuvremenu su shvatili da je vođa crkve loš čovek, te su se vratili nazad u Ameriku i promenili prezime. Ipak, govorilo se da su tokom tog perioda oni seksualno zlostavljali svoju decu, jer ova religija propoveda intimne odnose između odraslih i maloletnih.

„Niko s takvom prošlošću ne može da ispadne normalan“, komentarisao je njegov život jedan od reditelja sa kojim je oskarovac sarađivao.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Mišel Fajfer – Dijeta na sunčevoj svetlosti

Glumica je po dolasku u Los Anđeles, kada je imala 20 godina, pala pod uticaj jednog para koji je pokušao da je uveri da treba da živi bez hrane i vode. Oni su pokušali da manipulišu njom, pa su je stavili na dijetu koje niko ne bi mogao da se pridržava.

Prema njihovom verovanju, telo sve potrebne supstance dobija od sunčeve svetlosti. Iako je tada bila u jako teškoj finansijskoj situaciji, paru je trebalo i da plaća za njihovo „vođstvo kroz život“.

Izvukla se tek kada je sa Piterom Hortonom, kasnije suprugom, dobila ulogu u filmu „Moonies“, koji se bavio kultovima. Fajfer je jednom prilikom ispričala da dok je s Piterom istraživala materiju za film, u jednom trenutku joj je samo „kliknulo“, pa je shvatila da je i ona u kultu.

„Pokušavali su da kontrolišu sve što radim u životu. Nisam živela sa njima, ali provodili smo puno vremena zajedno. Uz to, morala sam da plaćam vreme koje sam provodila s njima, tako da je to ozbiljno uticalo na moj budžet“, ispričala je Mišel.

Mišel Fajfer Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Glen Klouz – Svet menja pojedinac

Kad je Glen imala sedam godina, njeni roditelji su postali članovi međunarodnog kulta čije je glavno uverenje bilo da promena sveta počinje od pojedinca. Kult koji je vodio verski fanatik iz Pensilvanije, Frenk Bušman, utemeljen je 1938. godine i imao je sedište u Švajcarskoj. Glen i njena braća i sestre poslati su da žive u sedište grupe u Švajcarskoj i tamo su ostali dve godine, dok je njihov otac bio u Africi.

„Niste smeli da učinite ništa i osećali biste krivicu ukoliko imate bilo kakvu ‘neprirodnu’ želju. Bilo je vrlo teško, jer kad sam uspela da se otrgnem od kulta nisam imala poverenja u bilo koji svoj instinkt, jer sam mislila da su svi oni nametnuti. Zbog toga sam jedan period svog života prezirala svog oca. Čak sam mu napisala i jedno potpuno iskreno pismo u kome sam mu napisala da ne zaslužuje sebe da naziva ocem, jer je bio tako grub prema svojoj deci“, rekla je jednom prilikom glumica.

Kako kaže, svako od braće morao je da prođe svoj proces opraštanja roditeljima zbog njihovih greški.

Glen Klouz Foto:EPA-EFE/WALTER BIERI

Tom Kruz – Sajentološka crkva

Jedna od najpopularnijih religijksih sekti u Holivudu jeste sajentologija, koja uči da su ljudi besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju pravu prirodu. Veruje se da se duše reinkarniraju i da su živele na drugim planetama pre dolaska na Zemlju.

Najpoznatiji član ove crkve je Tom Kruz, a njegova koleginica, inače bivša članica Lija Remini, kaže da se jedva iščupala iz toga.

„Kruz je odabran. On svojim bićem ‘čisti i spasava planetu’ od zla. Tako su nas tamo učili. Jedini bi on mogao da uništi sajentlogiju, ali upravo se svi zato toliko i trude oko njega, pretvaraju ga u božanstvo kako ih ne bi izdao“, ispričala je ona jednom prilikom.

Upravo sajentologija je bila razlog njegovog raskida se Kejti Holms, koja nije želela da njihova ćerka vaspitava po njihovim pravilima i da provede deo letnjeg raspusta u kampu Sajentološke crkve pokraj Los Anđelesa, po preporuci muža, koji je neka vrsta portparola te crkve. Kejti je pobegla u Njujork i podnela zahtev za razvod braka. Tvrdila je da crkva prati nju i dete.

Foto:EPA/FRANCK ROBICHON

BONUS VIDEO: TOP 5 domaćih glumaca koji su uspeli u inostranstvu