Davor Janjić Foto:E-stock

Glumac Davor Janjić preminuo je u 54. godini, a iza sebe ostavio je veliki broj zapaženih uloga.

Kada je počeo da se bavi glumom bio jedan od najpopularnijih mladih glumaca u Jugoslaviji, ali spletom okolnosti napravio je pauzu, te je jedno vreme odustao od ovog poziva.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, nakon nekoliko godina vratio se glumi u velikom stilu.

Davor Janjić rođen je 18. novembra 1969. godine u Tuzli. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Na filmu je debitovovao sa samo 17 godina u ostvarenju Ademira Kenovića „Ovo malo duše“, a glumom se bavio od ranog detinjstva.

„Počeo sam još u osnovnoj školi, tada su postojala takmičenja pionira BiH i televizija me je pozvala da radim dečje emisije. I od tada sam stalno igrao, vodio emisije. To je mojim roditeljima bilo super, jer nisam bio na ulici“, govorio je o svojim počecima Janjić za „Nezavisne.com“.

Davor Janjić Foto: Youtube

Odmah posle ovog filma i njegove prve uloge usledila je još jedna glavna uloga, u ostvarenju „Život sa stricem“ za koju je nagrađen na čuvenom filmskom festivalu Montrealu.

Tada već popularni jugoslovenski glumac nastavio je da niže uspehe, te je igrao u filmovima „Kuduz“, „Stela“, „Granica“ i “ Stanica običnih vozova“.

Jedna od zapaženijih uloga bila je u ostvarenju „Čaruga“, gde je igrao najbližeg prijatelja i pomoćnika jugoslovenskog Robina Hoda, Jovana Stanisavljevića Čaruge.

Davor Janjić Foto: Youtube

U vreme rata glumac se preselio u London gde je živeo od 1991. do 1996. godine. Međutim, tamo se nije bavio glumom, pa je delovalo kao da se njegova glumačka karijera završila u periodu kada je beležio najveće uspehe.

Nakon rata Davor Janjić dobio je ponudu za slovenački film „Autsajder“, pa se od 1997. godine preselio u Sloveniju. Ispostavilo se da je ova odluka bila pun pogodak jer označila je njegov veliki povratak glavnom pozivu i najvećoj ljubavi – glumi. Uloga u ovom filmu donela mu je glavnu nagradu u na festivalu u Kajru.

Davor Janjić Foto: Youtube

Radeći na filmu „Duhovi Sarajeva“, Davor se vratio u Bosnu i Hercegovinu, pa je zbog snimanja filma boravio u Sarajevu, što je za njega imalo poseban značaj. U ovom ostvarenju glavne uloge tumačio je uz Severinu Vučković i Enisa Bešlagića.

Povodom ovog projekta koji su zajedno radili, Davor se osvrnuo na saradnju sa hrvatskom pevačicom Severinom.

„To smo dosta uspešno i dugo igrali. Evo u poslednje vreme sam stalno sa Severinom i to mi dođe nekako kao da smo u braku. Radili smo dakle monodramu ‘Čekajući svog čovika’, pa smo igrali u slovenačkog filmu ‘Pijetlov doručak’, a sada smo zajedno i u ‘Duhovima Sarajeva'“, rekao je svojevremeno Davor za „Nezavisne.com“.

Davor Janjić Foto: Youtube

Janjić je jednom prilikom otkrio da svoje filmove nikada ne gleda.

„Da vam odam jednu tajnu – ja ne gledam svoje filmove. Nikada. Nemam pojma zašto. Nikad ih ne gledam, ako se desi da vidim, to je svega 10 minuta u montaži i gotovo. Znam šta sam napravio i onda kada gledam vidim gde sam pogrešio i iznerviram se. Zato i ne gledam. Bolje neka ljudi gledaju“, ispričao je Davor.

„Nije moguće samo glumiti, u svaku ulogu unosiš deo sebe. Ulogu moraš braniti. A sve moje uloge sam branio i mislim da sam ih i odbranio. Svaki glumac raste sa svojim pozivom“, opisao je Janjić jednom prilikom svoj pristup glumi.

Glumac se posle ovog uspeha odlučio da se preseli u Sloveniju gde je živeo do svoje smrti, ali je bio aktivan u bivšim jugoslovenskim državama.

BONUS VIDEO: Karl Malden – jedini srpski glumac dobitnik Oskara

 

Komentari

Svi komentari (2)