Podeli
Foto: HBO / Planet / Profimedia

U lavirintu droge, seksa, Instagrama i odrastanja, ne postoji mlada osoba koja bi mogla da izađe na prav put neoštećena, o čemu i govori jedna od najpopularnijih HBO serija u poslednje vreme - Euforija.

Striming gigant je juče zvanično objavio novu “specijal epizodu”, odnosno, drugu po redu specijal epizodu koja je za fanove stigla kao kompenzacija, s obzirom na to da je snimanje druge sezone odloženo zbog pandemije koronavirusa. Nove epizode prate dve glavne junakinje, Ru, koju u seriji tumači Zendaja, i Džuls, transrodnu klinku u koju je Ru zaljubljena.

PROČITAJTE JOŠ

Još od samog početka ove uzbudljive tinejdž sage, dve tinejdžerke prolaze kroz razne faze – Ru pokušava da se izleči od narkomanije, a Džuls pokušava da prihvati sebe i svoje telo, ali i pokušava da prihvati transfobičnu okolinu koja ne prihvata najbolje njeno postojanje.

U specijal epizodama, HBO je dublje fokusiran na srž ova dva lika.

Ru se ponovo vratila drogiranju i od toga ne planira da odustane. Njen prijatelj Ali, koga je publika imala prilike da upozna još u prvoj sezoni serije, ima jedan dubokouman razgovor dok jedu palačinke u dajneru. Sa puno strpljenja i razumevanja, ali i kao bivši zavisnik, objašnjava joj da će umreti. Govori joj da je bolest zavisnosti zapravo bolest, i da nedostatak empatije za “tinejdž narkomanku” ne znači da je ona loša osoba, već da su ljudi preokupirani svojim životima i problemima i da u ovom trenutku, može pomoći jedino sebi.

Kada je poimanje generacije Z u pitanju, ova serija nudi dublji uvod u to kako zapravo izgleda mračna strana partijanja, opijanja, drogiranja i kežual seksa. Zanimljivo je i koliko se toga uopšte nije promenilo od prve sezone, jer su žurke, alkohol, droga i seks još uvek sigurna valuta kojom “serija o odrastanju” barata.

Euforija je mikro-kosmos veće slike i nije uvek pogodak u metu, i nije uvek scenarijski blistav, i ima vizuelni identitet savremenih spotova, ali zna zašto je tu. Zato što i u svojoj agresivnoj i pomalo šokantnoj prirodi. ono što govori jeste istina.

Međutim, uvek možete biti roditelj koji poriče – moje dete to ne bi nikad. Ko je kriv? Pa, naratorka priče ima vrlo interesantno viđenje zašto su deca takva – i treba ga pogledati.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar