Šta će biti sa filmskim scenama seksa posle korone

Showbiz 11. dec. 202023:42 > 00:48
Podeli:
Foto: Lifetime/Promo

Pandemija koronavirusa sasvim je promenila naše živote. Blizak kontakt je sveden na minimum. A ta bliskost podrazumeva i intimne dodire koji su sve ređi, pa čak i na filmu.

PROČITAJTE JOŠ

Jedno od pravila filmske izdustrije zbog novonastale situacije je da je ograničite vreme bliskosti među glumcima.

Ovim pravilom baviće se “koordinatori intimnosti”. Ako vam titula nije poznata, radi se o osobama koje podučavaju i pomažu kod snimanja scena seksa i golotinje u filmovima i serijama, a reč je o relativno novom pozivu koji se pojavio tokom 2010-ih i s vremenom postajao sve popularniji.

A, šta će biti nakon pandemije i da li će se zanimanje „koordinatora intimnosti“ održati zbog dobrih strana ove profesije ili ne ostaje nam da vidimo.

Foto:Screenshot/Youtube/Netflix

Iako se intimne scene snimaju na zatvorenim setovima s manjom ekipom, potreba za koordinatorima rezultat je nedostatka protokola, zbog čega su mnoge glumice i glumci takvim scenama bili traumatizovani, fizički i psihički.

Džin Franzblau obučila se za koordinatorku početkom 2019, a jedan od najvećih poslova bio je rad na filmu “Deep Water” s Benom Aflekom i Anom de Armas. Tokom snimanja započela je pandemija i Džin se, kao i mnogi drugi, zapitala što se to događa, a prepala se i da je krenula s karijerom koja nema budućnost.

Ipak, činjenica je da bi pandemija samo mogla dodatno da popularizuje posao koordinatora, te bi ova praksa i zanimanje moglo da se nastavi i kada pandemija koronavirusa prođe.

Osim koreografije eksplicitnih scena, koordinatori pomažu glumcima da definišu granice, pa je njihova uloga zapravo savršena za vođenje glumaca i ekipe u vreme koronavirusa, u saradnji s medicinskim stručnjacima koji će takođe biti na setu.

“Deo našeg posla su jako teške rasprave o pristanku i tome da moramo da se pobrineo da glumci imaju sve informacije koje im trebaju kako bi doneli odluku koja je najbolja za njih”, govori koordinatorka Amanda Blumental.

Foto: Printscreen

Nije teško pretpostaviti da koordinatori za intimnost nisu omiljeni na snimanjima, jer rasprave o “granicama” i “pristanku” nisu nešto na šta filmaši žele da gube previše vremena, jer samo dodatno stvara pritisak u već ionako stresnoj situaciji. Uz sve to, vreme je novac, a koordinatori troše vreme na mnogima “nezanimljive” teme. Njihov je posao nužno zlo, nešto što filmaši moraju da odrade kako bi bili mirni da su pokrili sve terene u ovim preosetljivim vremenima.

No, ono što je “davež” rediteljima i snimateljima nije toliko nevažno glumcima kojima scene seksa ponekad izazivaju veliku nelagodu. I ne radi se uvek o sramežljivosti, već i traumama izazvanim seksualnim uznemiravanjem koje u Holivudu, ali i društvu, nisu retka pojava.

Isto tako, mogu da pomognu i u kreativnom smislu. Ponekad njihov posao podseća na posao koreografa, jer scene seksa često su kao scene plesa.

“Radi se o dvoje ljudi koji se zajedno kreću u istom ritmu kako bi ispričali priču. Kada se neko pobrine da im bude ugodno, to znači da i profesionalno mogu postići svoj maksimum”, govori koordinatorka Ita O’Brien.

Foto: Printscreen

Koordinatorka Ketrin O’Kif uverena je da je ovo idealno vreme za razgovor o ličnom prostoru, jer to je nešto bitno i ozbiljno. Seks, intimnost i golotinja su deo ljudskog iskustva.

Da li će se nakon pandemije stvari vratiti da budu onakve kave su bile ili će možda „koordinator intimnosti“ postati normalna paksa i u uobičajenim okolnostima, vreme će pokazati.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar