Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić/Nemanja Jovanović/Goran Srdanov/Filip Krainčanić/Nova.rs

Jadranki Barjaktarović, pevačici iz Berana, koja živi u Beogradu i proslavila se u muzičkom takmičenju "Zvezde Granda", mnoge domaće televizije zatvorile su vrata nakon što je na nedavno održanom skupu DPS-a nakon izbora u Crnoj Gori pevala "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije". Ovo je danas jedna od glavnih vesti u domaćim medijima. Jadranku su nakon ovog gesta javnost, ali i kolege oštro osudile, a osim što joj je zbog prijava ugašen Instagram profil, najdrastičnija posledica je zabrana na televizijama s nacionalnom frekvencijom. Ipak, Jadranka nije jedina estradna ličnost koja je prošla kroz slične situacije.

Lepa Brena

Lepa Brena je prošle godine, uprkos oštrom protivljenju hrvatske javnosti, održala koncerte dva dana zaredom pred prepunom zagrebačkom Arenom, gde je izvodila neke od svojih najvećih hitova, među kojima je bila i pesma „Jugoslovenka“.

„Oči su mi more Jadransko, kose su mi klasje panonsko, setna mi je duša slovenska, ja sam Jugoslovenka“, pevala je krcata zagrebačka Arena uglas sa Brenom i druge večeri, a pevačica je nakon toga istakla da je u Zagrebu bilo nezaboravno i veoma emotivno.

Povodom koncerta Lepe Brene u Zagrebu, četvorica penzionisanih hrvatskih vojnih generala zatražila su od državnih organa da preduzmu mere po kojima će se za svaku javnu osobu, pa bila to srpska pevačica ili pak najviši srpski zvaničnici, utvrditi jesu li učestvovali i u kojem obliku u, kako su naveli, agresiji na Hrvatsku.

Lepa Brena
Lepa Brena Foto:E-Stock/Danijel Milutinović

Inače, 2011. godine, Brena je zbog pritiska tamošnje javnosti bila primorana da otkaže koncert u Osijeku.

Zvezde Granda

Grupa sarajevskih intelektualaca 2012. godine je organizovala proteste zbog najavljenog nastupa Milene Ćeranić, Nemanje Stevanovića, Dejana Matića i ostalih pevača iz Srbije na otvaranju „Teatro šoua“ 8. decembra u Domu mladih u Sarajevu.

Foto:Zoran Lončarević

Slično se dogodilo i godinu kasnije, kada je bila zakazana manifestacija „Oskar-Zlatna kruna“, u sarajevskoj dvorani „Skenderija“. Pored srpskih folk zvezda Darka Lazića, Milice Pavlović, Rade Manojlović i Goce Božinovske, trebalo je da nastupaju i poznati bošnjački pevači, kao što su Halid Bešlić, Hanka Paldum, Enes Begović, Nihad Alibegović i brojni drugi, ali su se tome usprotivili veterani „Zelenih beretki“.

Ana Nikolić

U aprilu 2015. godine Ana Nikolić je doživela neprijatnost u glavnom gradu BiH, kada je bila primorana da otkaže koncert koji je dugo najavljivan, a razlog je navodno bio taj što ona nije platila porez u toj državi, iako je pevačica to odlučno demantovala.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je 2011. godine doživela bojkot i na nastupu u Dubrovniku, kada je njen koncert sprečen usled oštrog protesta učesnika takozvanog domovinskog rata.

Saša Matić

Popularni pevač je pre osam godina bio priveden u policijsku stanicu u Zagrebu zbog radne dozvole. Iz istih razloga, 2011. godine privođen je Ćemo koji je tada oštro reagovao.

Saša Matić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Sram ih bilo! A gde su radne dozvole Severini, Jeleni Rozgi, Petru Grašu, Nini Badrić, Toniju Cetinskom i koga sve ne dočekujemo ovde u Srbiji kao kraljeve?! Ne moraju da nam vrate istom merom, neka oni budu bar upola gostoprimljivi kao mi prema njima i biće super“, izjavio je tada nezadovoljni pevač.

View this post on Instagram

??

A post shared by Ćemo (@cemo_cemo_official) on

Nada Topčagić

Nada Topčagić ima zabranu gostovanja u Hrvatskoj od početka 90-ih godina prošlog veka, zbog toga što je, kako su tamošnji mediji pisali, navodno tokom rata pevala antifašistima i četnicima u Vukovaru nad leševima pobijenih Hrvata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Beograd je jedno veliko srce koje prihvata sve! Hrvatski pevači su ovde toliko propraćeni i dobrodošli, a nas proteruju kao bubašvabe. U Hrvatskoj ne pevam od 90-ih, jer sam zabranjena. Ne bih otišla, pa sve i da umirem od gladi, jer imam svoj ponos! Zašto njihovi pevači koji ovde zarađuju ne stanu u odbranu naših? Jezivo, tamo zaborava nema“, izjavila je pevačica pre nekoliko godina.

Goca Lazarević

Možda jedina pevačica iz Srbije koja je svojim pesmama sama sebe zabranila u susednoj Hrvatskoj jeste Goca Lazarević. Za 40 godina pevanja ova srpska pevačica tamo nikada nije imala nastup.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„U svojoj dosadašnjoj karijeri nijednom nisam nastupila u Hrvatskoj i ne želim! Mene su moje pesme uslovile da budem antihrvatska pevačica. Kada me zovu menadžeri njihovih klubova, insistiraju da nikako ne pevam „Vidovdan“ i „Svilen konac“. Nikada nisam i neću pristati na takve uslove“, rekla je pevačica.

Aca Lukas

Svojevremeno je i Aca Lukas imao probleme zbog kojih je morao da otkaže nastup u Hrvatskoj 2016. godine, dok je četiri godine ranije i pored brojnih prtitisaka ipak održao koncertu Sarajevskoj „Zetri“.

Foto: Zoran Lončarević

PROČITAJTE JOŠ

„Neću da otkažem koncert. Moraće da mi pokažu javno gde sam ja loše govorio o Bosni i Bosancima. I uopšte mi nije jasno šta sam ja njima osporavao, ne kapiram šta hoće da kažu. Nema razloga da otkazujem koncert jer u Sarajevu. Aca Lukas je imao zakazan nastup u Hrvatskoj 24. septembra 2016. godine na Rujanfestu zajedno sa Harisom Džinovićem, ali nakon peticije protiv njegovog nastupa i zbog pogrdnih komentara u pojedinim hrvatskim medijima, otvorenim pismom je javnosti objasnio da koncert otkazuje.

Svetlana Ceca Ražnatović

Ceca više od 20 godina nije mogla da nastupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sve zbog toga što je njen pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan učestvovao u ratu na tim prostorima. Ona je tek 2014. godine održala koncert na sarajevskom stadionu „Slavuj“ pred 30.000 ljudi.

Svetlana Ceca Ražnatović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, Ceca je više puta izjavljivala da nikada neće nastupiti u Hrvatskoj zbog brojnih neprijatnosti i pretnji koje je doživela od tamošnjih pojedinaca, ali da su njeni fanovi iz te zemlje uvek dobrodošli na koncertima u Sloveniji, Srbiji, Bosni.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)