Džon Čalis John Challis Bojsi Boycie
Džon Čalis Foto: Retna/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Poslednji u nizu koji je izrazio želju da dobije srpsko državljanstvo je britanski glumac Džon Čalis, poznat po ulozi Bojsija iz legendarne serije "Mućke", koji je danas preminuo nakon duže bolesti.

PROČITAJTE JOŠ

Britanski glumac Džon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u seriji „Mućke“, već dva puta je bio u Beogradu, gde je snimio i dokumentarni film.

Povremeno „upadajući“ u ulogu Bojsija, Čalis je tokom snimanja dokumentarca obišao mnoge znamenitosti srpske prestonice, poput Hrama Svetog Save, Belog dvora, Stadiona „Rajko Mitić“ i Muzeja automobila, gde je video i žuti automobil na tri točka „rilajant regal“, kakav u Mućkama voze Del Boj i Rodni Troter.

Stigao je da proba sve vrste rakije, ali i da bude gost u jednoj epizodi popularne serije „Državni posao“.

Film „Bojsi u Beogradu“ premijerno je prikazan u Srbiji 15. oktobra prošle godine, ali Čalis, zbog ograničenja usled pandemije koronavirusa, nije mogao da prisustvuje.

Nakon toga on je u Ambasadi Srbije u Londonu podneo zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije.

„To je za mene zaista nešto posebno, nisam mogao da zamislim da tako nešto može da se desi“, naveo je Čalis svojevremeno u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Džon Čalis je rođen u Bristolu 16. avgusta 1942. godine, ali se već naredne sa porodicom preselio u jugoistočni deo Londona, gde je odrastao. Nakon što je završio srednju školu, Čalis je radio kao mladi agent za prodaju nekretnina, ali je ubrzo počeo da se bavi glumom.

Čalis je glumio u više od 70 televizijskih serija, sedam filmova i nekoliko radio-drama. Imao je značajne uloge i u londonskim i njujorškim pozorištima, ali je najpoznatiji po liku Terensa Obrija Bojsija u britanskoj seriji Mućke, koja je premijerno emitovana na televiziji Bi-Bi-Si od 1981. do 1991, uz povremene božićne specijale koji su prikazivani sve do 2003. godine.
da znate o budućem sunarodniku…

Bojsi je bio bogati prodavac polovnih automobila koji na sve, pa i na svoje prijatelje, gleda sa visine, ne propuštajući nijednu priliku da se našali na račun njihove bede. Bojsi je ostao upamćen i po karakterističnom smehu, koji je Čalis, kako je sam priznao, „pokupio“ od jedne žene u pabu.

Od 2005. godine dobio i sopstveni spin-of serijal koji u 32 epizode, podeljene u četiri sezone, prati njegov život nakon što je bio prinuđen da sa suprugom i sinom pobegne iz Pekama i naseli se na imanju u Šropširu. Neke scene su snimane na pravom Čalisovom imanju.

Četiri braka, tri razvoda, bez dece

Čalis se ženio četiri puta, tri braka je završio razvodom i nema dece. Od 1990. godine je u braku sa Kerol Dejvis, sa kojom živi na imanju u Vigmoru. Hobi su mu kriket, baštovanstvo i istorija, a poznato je i da navija za fudbalski klub „Arsenal“.

Dva života – pre i posle Bojsija

Džon Čalis je napisao dve autobiografske knjige, Biti Bojsi i Posle Bojsija. U knjizi Biti Bojsi predstavljen je period Džonovog života do 1985. godine, kad su Mućke postale popularne u Britaniji. U druom delu autobiografije, Posle Bojsija, Čalis opisuje vrhunac svoje slave i popularnosti, ali i otkriva šta se sve dešavalo tokom snimanja Mućki i kako se glumačka ekipa družila i provodila. Čalis ima i sopstveni sajt na kojem se može pročitati njegova biografija, ali i kupiti potpisana fotografija, filmovi, majica, duks, šolja, jastuk, ali i set za poker sa Bojsijevim likom.

BONUS VIDEO

Zauvek upamćen Milan Lane Gutović

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare