Zbog rasizma izmenjena pravila dodele „Gremi“ nagrada

Showbiz 13. jun. 202009:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Organizatori Gremi nagrada saopštili su da će od 63. dodele ovih muzičkih priznanja, biti uvedeno devet novih pravila, od kojih su mnoga inspirisana trenutnom rasnom tenzijom u Americi.

Promenjena su imena kategorija, koja su bila uopštena i konfuzna, a u kojima su najčešće završavali upravo nominovani Afroamerikanci – što je oduvek bilo problematično za većinsku američku javnost koja je ove kategorije, kako prenose strani mediji, smatrala „marginalizovanim“.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji urbani album, kategorija čije je ime godinama unazad zbunjivalo javnost, sada će se zvati Najbolji progresivni R&B album i obuhvataće muziku sa elementima repa, popa, kantrija, alternative. Najbolje rep/pevačko izvođenje sada se zove „melodični rep“. Latino kategorije su takođe transformisane i sada je jedna od njih Najbolji latino pop ili urbani album, a druga rok ili alternativni.

Promenjena su pravila i kada je najbolji novi umetnik u pitanju, kategorija se zove isto ali nema više ograničenja za broj numera koje nominovani objavi, sve dok nije stekao „proboj ili istaknutost“ pre kalendarske godine za koju je nominovan.

Nacionalni odbor koji odlučuje o nominovanima biće formiran pod strožim pravilima. Članovi neće smeti da imaju privatne ili poslovne veze sa potencijalnim nominovanima, a bilo kakvo kršenje podužeg spiska pravila – rezultiraće trajnom abranom služenja u odboru.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar