Predrag Milosavljevic / Xinhua News / Profimedia; Amir hamzagic/Ata; E-Stock_caslav_vukojci; Antoni Ahel/ATA; M. M. ATAImages

Ostalo je tačno mesec dana do ovogodišnjih parlamentarnih, beogradskih i lokalnih izbora. Tog 17. decembra biće poznato da li će na vlasti i naredne četiri godine biti vladajuća SNS ili će opozicija dobiti priliku za eventualne promene u Srbiji. Ono što je primetno u jeku predizborne kampanje jeste da se u odnosu na aprilske izbore prošle godine broj javnih ličnosti koje su javno istupile sa podrškom Aleksandru Vučiću - znatno smanjio.

Brojne su poznate ličnosti iz sveta umetnosti, sporta i estrade koje su uz vladajuću stranku godinama, a neke od njih su se Vučićevim idejama pridružile relativno skoro. Imajući u vidu sve potencijalne pogodnosti koje bi podrška vladajućoj strukturi u zemlji mogla da donese ne treba da čudi „priliv“ onih koji uz parolu „bolje budućnosti“ staju rame uz rame sa političkim akterima koji kreiraju našu realnost duže od decenije.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, jedva stvar je primetna u odnosu na aprilske izbore prošle godine kada je SNS odnela ubedljivu pobedu. Čini se da je broj poznatih ličnosti koje su spremne da pruže svoju podršku Vučiću javno – znatno manja.

Lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ prošle godine je objavila spisak više od hiljadu istaknutih ličnosti koje su podržale njihove ideje, a na njemu su se našli profesori univerziteta, akademici, ugledni pisci, reditelji i najuspešniji sportisti.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Pominjali su se akademici SANU Vladimir Kanjuh, Ljubiša Rakić, Bela Balint, Svetislav Božić i Jovan Hadži Đokić, zatim košarkaši Nikola Jokić, Bobi Marjanović, Vasilije Vasa Micić, Željko Rebrača, Radmilo Mišović i Zoran Moka Slavnić rukometašica Svetlana Kitić, bacač kugle Asmir Kolašinac, teniski trener Bogdan Obradović, rukometaš Vladimir Mandić, MMA borac Aleksandar Stojičić, paraolimpijka i osvajačica bronzane medalje u tekvondu Violeta Todorov i reprezentativka Srbije u boksu Aleksandra Rapaić.

Uz njih su bile i rukometašice Milena Delić i Jelena Lavko, bivši košarkaš Dejan Tomašević, odbojkaški trener Zoran Gajić i odbojkaš Đula Mešter, fudbalski golman Ivica Kralj, košarkaški trener Dragan Jakovljević, MMA šampion Dragan Tešanović i fudbaler Dragan Mrđa.

Iz sveta estrade, kako se navodilo u tekstu objavljenom u „Novostima“, tu su bile Svetlana Ražnatović, Lepa Lukić, Vesna Zmijanac, Zorica Brunclik, Miroljub Aranđelović Kemiš, Katarina Grujić-Gobeljić, Aleksandar Cvetković, Dado Polumenta, Saša Matić, Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Ilda Šaulić, Oliver Mandić, Aca Lukas, Goga Sekulić, Milica Pavlović i Marina Visković.

Milica Pavlović rođendan Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tu su još bili i književnica Ljiljana Habjanović Đurović, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, glumci Radmila Živković, Saša Joksimović, Zlatan Vidović, Lidija Vukićević, Nebojša Kundačina i Rastko Janković, te režiser, scenarista i producent Predrag Gaga Antonijević.

I baš na ovom mestu dolazimo do interesantnog preokreta, ako se tako može nazvati. Radmila Živković, prošlogodišnja potpisnica Vučićeve liste, pre samo nekoliko nedelja našla se u centru pažnje kao akterka jednog od najupečatljivijih televizijskih momenata koje smo imali prilike da vidimo u poslednje vreme. Gostujući na Pink televiziji, glasilu broj jedan vladajuće SNS, Živkovićeva je osula paljbu po rijaliti programima koji se emituju na ružičastoj televiziji, nazvavši ih „zatvorskom psihijatrijom“.

„Uglavnom poznajem tu elitu. Ima jedno fenomenalno ogledalo elite, a to je nešto što svi kritikuju, to je ovaj rijaliti program, koji se zvao ‘Zadruga’. To je, ja kažem, zatvorska psihijatrija, a to što se dešava unutra je bukvalno to. To svuda u svetu postoji. Međutim, ovaj potez koji je napravljen, da se sada ta zatvorska psihijatrija zove ‘Elita’, to je takva šamarčina“, započela je glumica, nakon čega joj je voditeljka rekla: „Nemojte, nećemo o tome“.

„Molim? Pa kako nećemo? Što ste me zvali? To jeste psihijatrija. Pa kakvi su tamo slučajevi? Svi kažu – ti si lud, ti imaš dijagnozu, a navodno se prolazi kroz lekarske komisije da bi se ušlo tamo. Ako si zdrav, normalan i pametan… Ja namerno to gledam. Ja gledam i slušam i pratim sve živo, pa i to. Vidim ih, moj posao je da vidim prvo sebe iznutra, pa onda da vidim šta se dešava sa ljudima. Šta se u ljudskoj duši i ponašanju naopačke događa? Onda je to smešno. Ljudi prepoznaju sebe u svojim naopakim manifestacijama“, poručila je glumica.

Iako Radmila Živković dugi niz godina podržava Aleksandra Vučića, čini se da i njegovi najverniji poštovaoci ponekad „skrenu s puta“, pa im se omakne po koja kritika onoga što sa ovom vlašću ide kao bubreg po loju.

Radmila Živković i Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Govoreći o Radmili Živković bilo bi dobro pomenuti i njenu poruku građanima pred ovogodišnji „Skup nade“, u organizaciji SNS, koji je u najvećoj meri nastao kao odgovor na proteste „Srbija protiv nasilja“.

„Ovom prilikom pozivam sve divne, sposobne ljude, domaćine da izađu sutra i da nas predstave. Ne mogu se pristojni plašiti nepristojnih. Sutra svm građanima naše divne zemlje želim divan oslobađajući dan. Najbolje što čovek može da uradi je da podrži sebe, a to će uraditi time što će podržati onoga kojeg smo izabrali. Sutra ispoštujte sebe i idite na divan skup koji će predstaviti ono kakva naša zemlja jeste“, rekla je ona.

Osim nje, pred skup „Srbija nade“, Vučiću je podršku dala Jelena Karleuša, gostujući pre toga u emisiji „Hit tvit“. Njena podrška nije izostala ni pred ovogodišnje izbore jer je ponovo bila gošća iste emisije i nastavila da pruža podršku Vučiću putem društvenih mreža.

Jelena Karleuša i Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I brojne druge javne ličnosti podelile su na svojim društvenim mrežama promotivnu fotografiju kojom su pozivali građane da im se pridruže, a možda najbizarniji primer toga bio je kada je ista fotografija osvanula na Instagram profilu pokojnog Šabana Šaulića.

Ove godine, samo mesec dana pre izbora koji će odlučiti tok u kojem će se Srbija kretati u narednom periodu, podršku listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dali su bivši fudbalski reprezentativac Duško Tošić, glumac i režiser Lazar Ristovski, doktorka Nada Macura, bivši ministar sporta i nekadašnji vaterpolista Vanja Udovičić, ćerka Dragana Džajića, Sonja Džajić, Arno Gujon i drugi.

Da li ćemo u narednih mesec dana svedočiti „naletu“ oglašavanja poznatih na društvenim mrežama, ili će ove godine ipah utihnuti – ostaje da saznamo. Jedno je sigurno, ostalo je samo mesec dana da se sitni ili ne toliko sitni lični interesi ostave po strani, a odluka o budućnosti ove zemlje donese sa sećanjem na svaki od političkih skandala koji su gurnuti pod tepih za 11 godina vladavine SNS. Kao da se ništa nije desilo.

BONUS VIDEO: Izbori i psiha: Vlast na režimskim medijima u odbrani predsednika od slobodnih medija 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare