Foto: Antonio Ahel/ATAImages; Dragan Mujan/Nova.rs;

Jedno od najpoznatijih lica ružičaste televizije, voditeljka Dušica Jakovljević, nedavno je dala otkaz na ovom radnom mestu, a sada je progovorila o razlozima odlaska. Iz tih obrazloženja može se zaključiti da Mitrović godinama unazad zakida država na porezu.

U eksplozivnom intervjuu Jakovljevićeva je kao razloge za napuštanje Pinka navela to što čelnici ove televizije nisu želeli da joj izađu u susret i nakon više godina rada na račun uplate veću sumu, kako bi mogla da podigne kredit za stan.

PROČITAJTE JOŠ

„Neću nikome da se izvinjavam zbog svojih godina na televiziji, neću više da se izvinjavam ili objašnjavam zašto sam ja nešto uradila na sebi, neću da se izvinjavam što sam sa Dorćola, neću da se izvinjavam što umem da hodam na štiklama po Skadarliji. Ja sam shvatila ovde koliko vredim“, započela je Dušica svoju priču u emisiji „Male stvari“.

„I mediji koji su izveštavali, ne želim da dajem nikome za pravo, ne bojim se ničega, ali se i dalje nadam da će oni koje sam smatrala porodicom… Znaš, meni je jedna osoba rekla da sam ja njima zabola nož u leđa, jer sam otišla u pola sezone. I to je bilo potpuno neverovatno“, rekla je ona u emisiji kod Snežane Dakić.

Dušica je potom otkrila da je tražila da joj čelnici televizije omoguće da digne kredit za stan.

Dušica Jakovljević Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„Jedino što sam ja želela i što mi je obećavano, sad već ima dve godine, jeste da novčani iznos koji sam dobijala na račun, deo plate koji je išao na račun, bude toliki da mogu da podignem kredit za stan. Rečeno mi je da će to biti rešeno. Dve godine sam čekala. Nisam tražila ništa što nije moje. Na nečijih šest hiljada kvadrata, moja deca valja imaju prava na svojih šezdeset“, dodala je voditeljka, otkrivši da očekuje različite reakcije posle emisije.

„Razmišljam da li će me neko pozvati da me osudi što sam ovo ispričala. A kada sam nameravala da dam otkaz, poslala sam poruku u kojoj sam sve fino objasnila. Jasno sam rekla da sam dobila ponudu koju je nemoguće odbiti. Sat vremena nakon što sam poslala poruku, kao odgovor sam dobila samo jednu reč: ‘Koliko?'“, ispričala je Jakovljevićeva.

Ovo nije prvi put da televizija Pink na čelu sa Željkom Mitrovićem izbegava uplaćivanje cele plate na račune svojih radnika. Ipak, u primeru Dušice Jakovljević jasno je da Mitrović ne zazire od uskraćivanja osnovnih potreba ni svojim najvećim zvezdama. Jakovljevićeva je, naime, godinama bilo jedno od zaštitnih lica ove televizije, ali čini se da ni to nije bilo dovoljno da joj vlasnici Pinka obezbede normalne uslove za život.

Željko Mitrović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Imajući u vidu da je neto plata onaj iznos koji se isplaćuje radniku na tekući račun, a predstavlja zbir osnovne zarade, dela zarade za radni učinak i uvećanu zaradu, dok bruto plata podrazumeva neto platu na koju se dodaju porezi i doprinosi za penziono, socijalno i invalidsko osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti, kao i porez na dohodak građana koji se plaćaju državi, postavlja se i pitanje za koliko novca do sada je Mitrović „zakinuo“ državu Srbiju?

Čovek koji duže od 30 godina „pliva“ medijskom scenom ove zemlje očito ne nalazi za shodno da svojim radnicima obezbedi uslove koji bi im omogućili veće šanse u životu, a usput lukavo zaobilazi da državi vrati kroz porez.

Mitroviću ovo nije bio prvi put da se suočava sa besom zaposlenih. Naime, vlasnik Pinka se više puta nalazio u situacijama kada su ga radnici optuživali da im nije dao zaostale plate, a zbog toga je došlo i do protesta.

Pre deset godina, Mitrovića je putem otvorenog pisma na Fejsbuka bivša radnica TV Pink Milena Petković optužila da joj nije isplatio mesečne zarade.

Željko Mitrović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Zaposlila sam se kao novinar u informativnoj redakciji televizije Pink. Videla sam Vas nekoliko puta. Pored lifta, u zgradi televizije, a videla sam i Vaša gostovanja u televizijskim programima. Ali, nisam ovde da bih pričala o Vama. Ovde sam da bih pričala o sebi“, počela je svoje pismo nekadašnja zaposlena. Ovde bi trebalo da Vas zamolim da pokušate da nađete način da platite ono što dugujete – meni, ali i mojim strpljivim kolegama. Nećete verovati, ali u najgledanijoj, Vašoj televiziji, rade sjajni ljudi koji imaju vanredan talenat, vredni su, odgovorni … I pozajmljuju novac da bi došli na posao – plaćaju da bi radili za Vas“, poručila je ona tada.

Samo godinu dana ranije, čelni čovek medijske kompanije „Pink“ govorio je o dugovanjima tadašnje televizije „Avala“ iza koje je stajao.

„Na televiziji ‘Avala’ su isplaćena dugovanja i plaćene plate zaposlenima, prekinut je štrajk i posao može da se normalno nastavi. Ulagaćemo u nove programe te televizije, kako bi se podugla njena gledanost. Nemamo nameru da prodajemo ‘Avalu’“, rekao je on 2012. godine.

„Ceo sistem ‘Pinka’ biće i ubuduće kontrolisan iz Beograda. Dovodim dva vrhunska eksperta na rukovodeće položaje. Prvi čovek stiže iz Londona i on će biti direktor za operacije ‘Pink grupe’. On stiže iz ‘Time Wornera’, to jest, ‘Tarner grupe’ koja stoji iza CNN-a. Za kontrolora novčanih tokova kompanije postavljam finansijskog eksperta iz ‘Meri Linč grupe’“.

PROČITAJTE JOŠ

„Oni će svojim znanjem učiniti nužne korake kako bi se sredinom godine uradila pominjana dokapitalizacija ‘Pinka’. Dakle, od prvog marta biće namireni svi preostali dugovi ‘Pinka’, isplaćene sve preostale plate i honorari, tako da ćemo ponovo poslovati u plusu kao i proteklih godina“, najavio je Mitrović krajem februara 2012. godine.

Ipak, u junu iste godine, situacija je bila drugačija. Nezadovoljni radnici televizije Avala i makedonske TV Pink 15 protestovali su ispred zgrade televizije Pink u Beogradu, zbog neisplaćenih zarada. Radnici su Željku Mitroviću ostavili praznu kutiju, kao rođendanski poklon, i poželeli mu da im isplati zaostale zarade.

Aleksandar Šubarević sa TV Avala rekao je da zaposlenima u toj medijskoj kući nisu isplaćene poslednje četiri plate. On je tada podsetio da su te godine radnici TV Avala dva meseca već bili u štrajku nakon čega im je obećano da će sva dugovanja biti isplaćena, kao i da su na tom sastanku prisutvovali i predstavnici RRA.

Osim toga, portal CINS je pre dve godine pisao kako je firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara.

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata.

Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara. Među založenim putničkim vozilima našle su se četiri Škode i jedan Hymer, ali i dva teretna marke Volkswagen.

Željko Mitrović Foto:Antonio Ahel/ATA

Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru prošle godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug.

Kako je tada preneo CINS, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma – Pink Digital System. Firma je danas u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara.

Primer Dušice Jakovljević na videlo je ponovo izneo brojne probleme sa kojima se suočavaju zaposleni na Pinku. Na koji način će se zaštititi „obični“ radnici, odnosno oni koji nemaju nikakav uticaj u društvu, kada je dozvoljeno jednom od vodećih lica ove televizije da tako lako ode?

BONUS VIDEO: Željko Mitrović spremio „doček“ demonstrantima ispred Pinka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare