Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Mnogobrojne javne ličnosti priznale su da pate od anksioznog poremećaja i da se često nalaze pod velikim stresom, što dodatno izaziva niz drugih problema. Kako navode, pored psihoterapije, vežbe disanja i meditacija su im pomogli da unormale svoj ritam.

Anksioznost je emocija koja na dnevnom nivou dolazi i prolazi, ali za one koji pate od anksioznog poremećaja, to je stanje koje izgleda poput večnosti. Iako vežbe nisu lek za mentalne probleme i svakako da ne mogu da zamene psihoterapiju koja je vrlo važna, ponekad mogu da deluju lekovito.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko uzmemo u obzir anksiozna stanja koja izazivaju preterano razmišljanje, panične napade, napetost, bol u mišićima i iracionalan strah,  pojedine vežbe koje poznati preporučuju putem društvenih mreža zaista mogu pomoći u otklanjaju napetosti i tegoba.

Stoga, u nastavku ovog teksta možete pročitati nekoliko saveta koje su pojedine javne ličnosti tokom godina delile sa svojim pratiocima.

Meditacija

Iako lista poznatih koji koriste meditaciju kao metod ublažavanja stresa i anksioznosti ide u nedogled, pojedine javne ličnosti bile su naročito glasne kada je ovaj savet u pitanju – među njima su Kendal Džener, Kejti Peri i Britni Spirs.

Kako je Kendal otkrila u jednoj epizodu rijaliti emisije „U korak sa Kardašijanima“, tokom godina je često dobija anksiozne i panične napade koje nije znala da definiše. Međutim, prema njenim rečima, desetominutna meditacija na dnevnom nivou joj je jako pomogla.

„Meditacija mi pomaže da pročistim svoje misli i da ustalim disanje. Iskreno, nema lepšeg osećaja“, izjavila je ona u januaru 2019. godine za američke medije.

Slično govore i Britni Spirs i Kejti Peri, koje su takođe bile vrlo glasne povodom svojih mentalnih problema i psihičke nestabilnosti.

Britni stalno kači video klipove plesa i meditacije na svom Instagram profilu, a Kejti je u propratnom mini dokumentarcu za svoj album „Witness“ govorila o meditaciji kao o leku za njenu rastuću anksioznost.

Foto: EPA-EFE/Arnold Jerocki

Vežbe disanja 

Glumica Ema Stoun svojevremeno je govorila o tome da je, kako je izjavila, rođena sa nervnima van njenog tela, kao i da se celog života bori sa anksioznim poremećajima.

„Jednostavno sam prihvatila stvari kakve jesu. Anksiozna sam“, izjavila je ona 2018. godine za američke medije i dodala:

„Međutim, to ne znači da ne pokušavam da se borim da tu anksioznost ublažim.“

Glumica je dodatno izjavila da su joj meditacija, vežbe tela, ali i vežbe disanja naročito pomogle. Kako je objasnila, kad god se oseća uznemireno, pokušava da unormali svoj rad srca pravilnim disanjem i čišćenjem svojih misli.

„Uhvatim vazduh duboko, sačekam, izdahnem. Čistim svoje misli. Pomaže mi“, izjavila je Stoun.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Hladne kupke 

Iako možda ne može da se svrsta pod kategoriju „vežbe“, ono što kantautorka Lejdi Gaga navodi kao „prvu pomoć“ pri ublažavanju stresa i anksioznosti jesu ledeno hladne kupke.

Pevačica često objavljuje fotografije i snimke na kojima je potopljena u kadi sa ledom. Kako navodi, pomažu joj u ublažavanju stresa i fizičke boli u mišićima koju oseća upravo zbog stresa.

„Ne znam kako bih podnela svoj dan bez ledenohladnih kupki“, napisala je ona svojevremeno na Instagramu.

Lejdi Gaga
Foto: face to face / Face to Face / Profimedia