Vesna Dedić: RTS sakrio da sam pisala scenario za Evroviziju

Showbiz 25. maj. 202112:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN; Zoran Lončarević/Nova.rs

"Ovih dana me posle objave na Instagramu u kojoj sam pomenula da sam pisala scenario za sve tri večeri evrovizijskog takmičenja u Beogradu svi pitaju kako to do sad nisu znali. U vreme kada se sve to dešavalo, press služba RTS-a nije smatrala da je važno da se zna da iza toga stojim ja. Poznato je da RTS jede svoju decu", ispričala je za Nova.rs Vesna Dedić, popularna autorka, voditeljka i novinarka koja je svojevremeno pisala scenario za jedinu Evroviziju održanu u Beogradu 2008. godine.

Uprkos komentarima domaće javnosti da je takmičenje za pesmu Evrovozije najbolju organizaciju imalo 2008. godine u Beogradu, malo ko zna da je za to odgovorna upravo voditeljka, spisateljica i novinarka Vesna Dedić. Upravo je ona ta kojoj je Tijanić svojevremeno poverio pisanje kompletnog scenarija, i prema Vesninim rečima, nije se pokajao.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovih dana me posle objave na Instagramu u kojoj sam pomenula da sam pisala scenario za sve tri večeri evrovizijskog takmičenja u Beogradu svi pitaju kako to do sad nisu znali. U vreme kada se sve to dešavalo, press služba RTS-a nije smatrala da je važno da se zna da iza toga stojim ja. Poznato je da RTS jede svoju decu. Nisam se ni bunila jer sam do danas ostala neko ko će umesto ‘ja’ uvek izgovoriti ime kuće za koju radi. Ja čak nisam imala ni karte za Arenu, pa sam sve tri večeri Evrovizije gledala na televizoru direktan prenos“, objasnila je Dedić na početku za Nova.rs.

„Pozvala me tri dana pre roka za predaju scenarija Jovana Janković i rekla da su ona i Željko Joksimović kao voditelji i tadašnji generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić pročitali mnogo predloga koji su kopija već viđenog. Jovana je predložila Tijaniću da pokušaju da ja napišem scenario. Imala sam dva dana i dve noći na raspolaganju, ali kreativni izazov i izuzetan honorar za tada sveže razvedenu majku su bili jači od zdravog razuma“, nastavila je Dedić dalje.

„Spustila sam kompjuter na tepih i 48 sati se nisam pomerila, pisala sam kao u nekom magnovenju .Želela sam da pokažem Evropi duh Beograda i Srbije i naravno, nisam želela da voditelji budu lepo doterani najavljivači već duhoviti naratori i srdačni domaćini milionima gledalaca“, dodala je ona.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kaže još da je strahovala od Tijanićeve reakcije.

„Bila je subota, jutro, kada je Tijanić tokom noći pročitao scenario i pozvao me u kancelariju. Naravno da sam strepila jer nisam imala vremena ni da iščitam ono što sam napisala, a Tijanić je bio izuzetan poznavalac televizije i ponekad nepodnošljivo ciničan kritičar“, govori Vesna Dedić za Nova.rs.

On joj je, međutim, čestitao.

„To je to. Bravo, Dedić! Poslao sam ovima u sedište Evrovizije. Popodne ti i Jovana idite da se vidite sa prvim čovekom Evrovizije pa da čujemo šta će reći -rekao je.“

„Jedini dodatak koji je Tijanić ubacio u scenario je bio raskošan vatromet nad Beogradom na kraju treće večeri koji je zaista bio božanstven. Naročito mu se dopalo što sam stavila da se Željko i Jovana pojave sa jabukom kao simbolom dobrodošlice, poljube tri puta kao što je kod nas red, deo u kojem Divac sa košarkaškom loptom kao simbolom zemlje svetskih prvaka igra sa Joksimovićem na sceni i onaj kada Novak Đoković peva pesmu o Beogradu.“

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Popodne smo Jovana i ja imale taj sastanak u holu Interkontinentala na kojem je taj gospodin, mislim da se preziva Svante, rekao da je to možda najbolji scenario koji je ikada pročitao“, govori Dedić.

PROČITAJTE JOŠ

„Sve posle toga su zasluge Željka Joksimovića, Jovane Janković i reditelja Bote Miljkovića koji su zaista u Areni napravili možda najlepšu Evroviziju ikad. Scenario može biti najbolji, ali džaba ako voditelji i reditelj ne umeju da ga oplemene. Posle sam se šalila i pričala da sam ja zaslužna za ljubav Željka i Jovane jer ne bi osetili hemiju da ja nisam u scenariju napisala da se poljube tri puta i tekst koji su izgovorili objašnjavajući Evropi zbog čega mi to tako radimo kada se pozdravljamo“, kroz smeh navodi voditeljka.

„Smešan deo priče je da gledaoci u Srbiji nisu mogli da čuju šta tačno govore Željko i Jovana jer su komentatori RTS-a na svoj način prenosili Evroviziju“, dodala je ona.

Ipak, uprkos svim pohvalama i dobrim idejama, Vesna Dedić navodi da joj je „u ustima ostao gorak ukus“.

„Meni lično ostao je gorak ukus posle te Evrovizije jer posle toga nikad me niko nije pozvao da pišem scenario za neki koncert ili manifestaciju, a pre toga sam bila baš često angažovana. Prosto, ono poznato „mnogo bi joj bilo“, udarci u potkolenicu prosečnih i netalentovanih, a željnih uspeha. Pošto mi je nedostajalo pisanje, a ja živim od pisanja – nakon dve godine čekanja, na rubu egzistencije, napisala sam roman „Zauvek u srcu“ koji je prodat u 100.000 primeraka te godine i bio najčitaniji u regionu. Oni čije je scenario Tijanić odbio imaju svoje klanove, pa sam čekajući da me pozovu napisala još trinaest bestselera“, objašnjava dalje Dedić.

„Zbog toga zaista verujem da kada ti se neka vrata zatvore pred nosom, ako kreneš dalje umesto da lupaš i grebeš, otvoriće ti se neka nova. I biće ti još lepše“, zaključila je Dedić za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar