Vesna Dedić: Kako sam napisala scenario za Evroviziju za 48 sati

Showbiz 19. maj 202220:34
Podeli:
Vesna Dedić
Vesna Dedić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Spustila sam kompjuter na tepih i 48 sati se nisam pomerila, pisala sam kao u nekom magnovenju. Želela sam da pokažem Evropi duh Beograda i Srbije i naravno, nisam želela da voditelji budu lepo doterani najavljivači već duhoviti naratori i srdačni domaćini milionima gledalaca", rekla je Vesna Dedić za Nova.rs objašnjavajući kako je nastao čuveni evrovizijski scenario 2008. godine u Beogradu.

Skoro nedelju dana nakon završetka Evrovizije, cela Srbija i dalje priča o Konstrakti, zdravoj umetnici, koja je pesmom „In Corpore Sano“ osvojila celu Evropu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pozicionirala se na visoko peto mesto sa najviše glasova publika i donela Srbiji najbolji rezultat u poslednjih deset godina. Kako za „Novu“ kaže urednica, voditeljka, autorka, spisateljica i nekadašnja scenaristkinja Evrovizije Vesna Dedić – Evrovizija je bitna okoliko koliko je bitna srpska predstavnica.

"Evrovizija je uvek bila geopolitička zabavna slika Evrope. U tom smislu ovogodišnja mi je bila lepša nego što je Evropa trenutno. Evrovizija je uvek bitna i onoliko koliko je naš predstavnik bitan. Konstrakta je bila briljantna, trudila se da budemo ponosni na nju i mi i njena deca.To zvuči kada ja tako kažem krajnje patetično, ali posle godina bahatosti i nedostatka sramežljivosti na našoj javnoj sceni, njena pojava je kao melem", izjavila je Vesna Dedić za "Novu".

Kaže još da su mediji ti koji su uspeli da ožive umetničku muziku.

"Značajno je i što su mediji koji su devedesetih sahranili umetničku muziku i rokenrol pokazali da samo oni mogu i da ga ožive.U tom smislu je ovogodišnja Evrovizija više od zabave.U vreme moje mladosti novi talas je bio mejnstrim zahvaljujući medijima i duboko verujem da će se se konstraktivizam pretvoriti u mejnstrim muziku novih generacija", rekla je Dedić.

Vesna Dedić, inače, odgovorna je za scenario jedne od najbolje održanih Evrovizija ikada. Upravo je ona ta kojoj je Tijanić svojevremeno poverio pisanje kompletnog scenarija, i prema Vesninim rečima, nije se pokajao.

„Ovih dana me posle objave na Instagramu u kojoj sam pomenula da sam pisala scenario za sve tri večeri evrovizijskog takmičenja u Beogradu svi pitaju kako to do sad nisu znali. U vreme kada se sve to dešavalo, press služba RTS-a nije smatrala da je važno da se zna da iza toga stojim ja. Poznato je da RTS jede svoju decu. Nisam se ni bunila jer sam do danas ostala neko ko će umesto ‘ja’ uvek izgovoriti ime kuće za koju radi. Ja čak nisam imala ni karte za Arenu, pa sam sve tri večeri Evrovizije gledala na televiziji direktan prenos“, rekla je Dedić.

Vesna Dedić Izložba kosmički ritmovi vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, Bioskop Balkan
Vesna Dedić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kaže da je imala dve večeri da napiše scenario.

„Pozvala me tri dana pre roka za predaju scenarija Jovana Janković (sada Joksimović, prim. aut.= i rekla da su ona i Željko Joksimović kao voditelji i tadašnji generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić pročitali mnogo predloga koji su kopija već viđenog. Jovana je predložila Tijaniću da pokušaju da ja napišem scenario. Imala sam dva dana i dve noći na raspolaganju, ali kreativni izazov i izuzetan honorar za tada sveže razvedenu majku su bili jači od zdravog razuma", objasnila je Vesna Dedić.

Vesna, inače i spisateljica i autorka bestselling romana, kaže da 48 sati nije pomerila sa tepiha.

„Spustila sam kompjuter na tepih i 48 sati se nisam pomerila, pisala sam kao u nekom magnovenju. Želela sam da pokažem Evropi duh Beograda i Srbije i naravno, nisam želela da voditelji budu lepo doterani najavljivači već duhoviti naratori i srdačni domaćini milionima gledalaca“, dodala je ona.

Kaže još da je strahovala od Tijanićeve reakcije.

„Bila je subota, jutro, kada je Tijanić tokom noći pročitao scenario i pozvao me u kancelariju. Naravno da sam strepila jer nisam imala vremena ni da iščitam ono što sam napisala, a Tijanić je bio izuzetan poznavalac televizije i ponekad nepodnošljivo ciničan kritičar“, ispričala je ona.

On joj je, međutim, čestitao.

„To je to. Bravo, Dedić! Poslao sam ovima u sedište Evrovizije. Popodne ti i Jovana idite da se vidite sa prvim čovekom Evrovizije pa da čujemo šta će reći, rekao je. Jedini dodatak koji je Tijanić ubacio u scenario je bio raskošan vatromet nad Beogradom na kraju treće večeri koji je zaista bio božanstven. Naročito mu se dopalo što sam stavila da se Željko i Jovana pojave sa jabukom kao simbolom dobrodošlice, poljube tri puta kao što je kod nas red, deo u kojem Divac sa košarkaškom loptom kao simbolom zemlje svetskih prvaka igra sa Joksimovićem na sceni i onaj kada Novak Đoković peva pesmu o Beogradu", zaključila je Vesna Dedić.

BONUS VIDEO: Igor Marojević i Vesna Dedić: Pseudonimi, prevare i million dolara

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar